Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Protesten mot Akademien: Sa nej till 300 000 kronor

Hyllade författaren Birgitta Lillpers vägrade ta emot pris av Svenska Akademien.Foto: GUNNEL JOHANSSON

Författaren Birgitta Lillpers avslöjar att hon tackade nej till ett av Svenska Akademiens finaste priser i protest mot skandalen kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Hon avstod från en prissumma på 300 000 kronor.

– Mitt äckel blev övermäktigt och de där pengarna fick gå till någon annan, säger Birgitta Lillpers som är aktuell med den nya diktsamlingen ”Kälda”.

Akademien tyckte att det var ”mycket tråkigt” att hon sade nej till priset.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den hyllade författaren Birgitta Lillpers har fått en lång rad litterära priser och utmärkelser sedan hon debuterade 1982. Men hon avstod från det hittills finaste – åtminstone i pengar räknat – när hon sade nej till 300 000 kronor från Svenska Akademien.

Hon fick 2018 besked om att hon tilldelats Gerard Bonniers pris, som delas ut av Akademien. Det skedde just när skandalen kring den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault rasade som värst och Akademien var indragen i en lång period av splittring och inre strider.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans fru Katarina Frostenson, poet och ledamot i Akademien.Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL

”Arg av stress”

– Det kom ett brev från Akademien i lådan, jag förstod att det rörde sig om ett pris.  Det borde ju vara bara roligt och hedrande att hitta ett akademikuvert i lådan och det har det varit när det hänt förut. Men nu var omständigheterna andra, hela tillståndet runt det hela var ovärdigt, omöjligt, säger Birgitta Lillpers, 62.

– Jag blev arg av stress redan när jag bar in det och innan jag hade öppnat det. Jag tyckte det var osmakligt av en stridande bråkande tramsande akademi i ovärdigt kaos, där nästan alla vältrade sig i uppmärksamhetslusta, att samtidigt dela ut pengar till människor som i regel tjänar väldigt lite pengar och behöver pengar.

– Jag tackade visserligen ja först för vi behövde ett nytt tak på ett hus. Men sedan blev mitt äckel övermäktigt och de där pengarna fick gå till någon annan, säger hon.

Avstod högtidsmöte

Av samma skäl avstod Birgitta Lillpers från att delta i Akademiens högtidssammankomst i december 2018 dit hon var inbjuden. 

Svenska Akademiens högtidssammankomst i december 2018.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Priset på 300 000 kronor utgår ur en fond som genom Gerard Bonniers testamente 1988 donerades till Akademien. 

Hon förklarar att hon nog skulle ta emot ett pris från Svenska Akademien i dag om det blir aktuellt eftersom ”de i Akademien verkar sträva på bra och odramatiskt så som det ska vara”.

”Mycket tråkigt”

”Jag kan bekräfta att hon tackade nej, och vi respekterade självfallet hennes vilja. Tror dock inte att hon angav något skäl. Vi tyckte det var mycket tråkigt eftersom vi i Akademien håller henne synnerligen högt som lyriker”, skriver Anders Olsson, som var Svenska Akademiens ständige sekreterare den gången, i ett mejl.

Han tillägger att det är ”mycket sällsynt” att någon säger nej till ett pris.

Anders Olsson var ständig sekreterare när Birgitta Lillpers tackade nej till priset.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Birgitta Lillpers, som skrivit ett 20-tal diktsamlingar och romaner, har just kommit ut med en ny bok. Det är hennes trettonde diktsamling, ”Kälda”, utgiven på förlaget Pequod Press. Hon beskriver boken som ”civilisationskritisk” och säger att den är inspirerad av bland annat de stora skogsbränderna sommaren 2018. 

Civilisationskritisk bok

– Nog är ”Kälda” civilisationskritisk. Jag är less på så väldigt mycket, i stark opposition till så mycket som väldigt snabbt blivit det ”normala” i vår starkt konsumtionsinriktade livsföring, säger Birgitta Lillpers.

– Jag stod i rök från brinnande skog och hetta ur ekologisk kollaps och fick samtidigt akut alldeles inpå livet en massa tragisk kulturförstörelse. Till detta kom privata svåra saker, säger hon.

Birgitta Lillpers förklarar att titeln betyder ”källa” på hemorten Orsas mål – och syftar på att hon bokstavligen steg ned i gårdens källa.

Bor på Lillpersvägen

Hon är fast rotad i hembygden, född och uppvuxen i Orsa där hon bor tillsammans med sin familj i släktgården på Lillpersvägen och bland annat bedriver fårskötsel. Miljön med lantbruk, djur och odlingar finns ofta med i hennes böcker.

– Jag höll för första gången i mitt liv på att gå in i depression. Jag stod på en kant. Istället för att stiga fel steg jag ner i gårdskällan som i decennier hade behövts rensas och restaureras. Det kommer där det finaste tänkbara dricksvatten direkt ur berget, säger Birgitta Lillpers.

– Jag fick börja med att, stående i brandröken, skotta ur många hundra kilo slam. Och plötsligt började jag skriva om detta arbete.

Skriver också på Orsamål

– Mycket snart märkte jag att svenskan då inte helt och hållet fungerade, inte som ensamspråk i sammanhanget. Skriver man litterärt på svenska om en källa, då hamnar man omedelbart i symbolfällor. Jag är inte intresserad särskilt av symboler, här gällde de att komma så nära vattnet och slammet och stenarna som möjligt. Att hitta källans språk, som naturligtvis är Orsamålet, säger hon.

Birgitta Lillpers säger att Orsamålet egentligen är ett talspråk, ”oexploaterat på ett bra vis”. Och understryker att hon skriver rent konkret om en källa, att ”en kälda på Orsamål är just en kälda och ingenting annat”.

Debuterade 1982

Sedan debuten med diktsamlingen ”Stämnoja” 1982 har hon gett ut 13 diktsamlingar, sex romaner och en kulturhistorisk bok om hästkulturen i Orsa. Bland hennes verk märks romanerna ”Blomvattnarna” (1987) och ”Medan de ännu hade hästar” (1993) samt diktsamlingarna ”Besök på en främmande kennel” (1990), ”Industriminnen” (2012) och ”Anteckningar om hö” (2016).

Birgitta Lillpers har fått många litterära priser, bland dem Doblougska priset (2001), De Nios stora pris (2008), Bellmanpriset (2011), Ekelöfpriset (2016) och Aspenströmpriset (2019).