Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Propaganda står på Berwaldsprogrammet

Giergiev och Putin.
Foto: Dmitry Lovetsky / AP TT / NTB SCANPIX
Berwaldhallen.
Gergiev.
Foto: Weine Lexius

Gunilla Brodrej protesterar mot Berwaldhallens och Helena Wessmans omfamning av Valery Gergiev under Östersjöfestivalen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Dirigenten Valery Gergiev har ett track record som skulle få en normalängslig konserthuschef att få panik.

Men Berwaldhallens chef Helena Wessman verkar ha nerver av stål. Gergiev har uttryckt stöd för Rysslands annektering av Krim, han har uttalat sig positivt om antigaylagarna och på försommaren flög han ner till inbördeskrigets Syrien med ett gäng manliga musiker från Marinskijteatern för att spela i det återtagna Palmyra.

Syftet var att öka stridsmoralen och visa upp för den ryska nationen att närvaron i Syrien är viktig, och att Putin och Assad rentav kan åstadkomma någonting vackert tillsammans. Putin var med på länk från Svarta havet. Rena propagandan.


LÄS MER: Östersjöfestival utan ryggrad

Hedersdirigenten

Men i Berwaldhallen tillhör han, hedersdirigenten, alltjämt den högsta kasten. Nästa vecka dirigerar Gergiev inte mindre än tre ryska konserter varav en har rubriken "Rysk excellence i sommarnatten". En mardrömsnatt för somliga.

Jag undrar vad Valery Gergiev behöver göra för att inte vara välkommen tillbaka till Östersjöfestivalen. Själv sitta vid spakarna i ett stridsflygplan som släpper sina bomber över ett sjukhus i Syrien?


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.