Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Programmet speglar Bokmässans mångfald”

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Jonas Gardell, Liv Strömquist, Alexandra Pascalidou, Jonas Hassen Khemiri, Johannes Anyuru, ärkebiskopen Antje Jackelén och Leif GW Persson – dem och många fler möter du i Expressens monter på årets Bokmässa i Göteborg.

– Godbitarna från mässan kan man också se i Expressen TV, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NYHET | BOKMÄSSAN. Expressen erbjuder om eftermiddagarna ett fullmatat program med författarsamtal och debatter i vår monter. Expressens  engagemang för yttrandefriheten manifesteras redan i första punkten, där journalisten Jojje Olsson presenterar sin nya bok om den fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai, som tagits fram till Bokmässan i samarbete med Svenska Förläggareföreningen, Norstedts och Expressen. 

– Det är lite speciellt att Sveriges båda samvetsfångar, Gui Minhai och Dawit Isaak, har sina rötter i just Göteborg, säger Expressens kulturchef Karin Olsson. I år lyfter vi särskilt Gui Minhais öde med boken "Fängslad, förnedrad och svartmålad", som kommer att lanseras i montern och spridas via Expressens kultursajt.

 

Läs hela programmet här! 

Författare och kändisar

Självklart kommer prisade författarstjärnor som romanaktuella Jonas Hassen Khemiri, Lena Andersson och Björn Ranelid till montern, liksom serietecknaren Liv Strömquist och fackboksaktuella Alexandra Pascalidou. Även utländska storheter som norska Geir Gulliksen, danska Suzanne Brøgger och brittiska Jojo Moyes kommer till montern.

Jonas Hassen Khemiri kommer till Expressens monter ... Foto: PIERRE BJÖRK / ALBERT BONNIERS

Vid sidan av den traditionella finlitteraturen har även höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg, Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw, hiphopartisten Silvana Imam och politikern Gudrun Schyman skrivit böcker, som de presenterar hos Expressen.

Under hösten är flera Expressen-profiler aktuella med omtalade böcker. Jonas Gardells bok "Till minne av en villkorslös kärlek" har fått lysande recensioner, liksom Augustprisvinnaren Tomas Bannerheds "Lugnet", Leif GW Perssons "Professor Wille Vingmutter" och Jens Liljestrands Mobergbiografi "Mannen i skogen". Samtliga gästar montern, liksom andra av kultursidans profiler, som Göran Rosenberg, Martina Montelius, Helena Granström och Ebba Witt-Brattström.

Debatter om brännande frågor

Bokmässan har i flera år varit i fokus för en hetsig debatt om högerextremismens utrymme i det offentliga rummet. Till årets Bokmässa är tidskriften Nya Tider inte välkomna. Nya mässchefen Frida Edman kommer och berättar om Bokmässans kursändring.

... liksom Alexandra Pascalidou.

Även den turbulenta politiska situationen efter valet debatteras, liksom vad som egentligen har hänt efter den omvälvande Metoo-hösten.

– Bokmässan handlar förstås först och främst om litteratur, men det är samtidigt också en plats för samhälls- och mediedebatt. Det kommer att märkas i Expressens monter, säger Karin Olsson. Programmet speglar mässans mångfald.

 

Här hittar du hela Expressens program på Bokmässan. 

 

EXPRESSEN PÅ BOKMÄSSAN

Montern F01:39 ligger på andra våningen på Svenska Mässan i Göteborg. Den delas med Dagens Nyheter som har program på förmiddagarna, innan Expressens program tar över på eftermiddagarna. Bokmässan är 27-30 september. 

LÄS MER: Bokmässan 2018: Allt du vill veta om program, tider och priser