Marianne Lindberg De Geer. Foto: / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSENMarianne Lindberg De Geer. Foto: / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Marianne Lindberg De Geer. Foto: / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Höstens bokmässa i Göteborg bojkottas redan av många kulturpersonligheter. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNHöstens bokmässa i Göteborg bojkottas redan av många kulturpersonligheter. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstens bokmässa i Göteborg bojkottas redan av många kulturpersonligheter. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Proggtiden lärde oss att bojkott fungerar

Publicerad

Det är dumt att göra Nya Tider till huvudproblemet på årets bokmässa.
Marianne Lindberg De Geer skriver om bojkott som ett demokratiskt sätt att protestera.

Karin Olsson ställer några frågor i söndagens Expressen, som jag får lust att svara på. Det gäller (förstås) Bokmässan i Göteborg. Olsson frågar: Är man en svartfot om man åker eller har man bara valt en annan motståndsstrategi

På den i borgerlig press förhatliga proggtiden lärde jag mig en mycket användbar strategi: bojkott. Bokmässan i Göteborg, med namn som för tankarna till något allmänt, kommunalt eller till och med statligt, är varken mer eller mindre än ett privat företag som heter Bok & Bibliotek i Norden AB.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Bokmässan gjorde oss till sekterister 

 

Strejk och bojkott är ett effektivt sätt att få till förändringar. Om jag kan delta i att starta en rörelse mot, säg giftiga bananer, genmanipulerad majs eller någon som släpper in antidemokratiska krafter, så kommer jag att göra det.

Nya Tider legitimeras

Ja, säger du kanske, men Nya Tider har statligt presstöd och då kan vi inte särskilja dem från andra tidningar eller förlag.

Men det är just det som är det finurliga med bojkott. Vi som bojkottar kan påtala för staten att här är något som inte står rätt till. Och rätta mig om jag har fel, men är sådana diskussioner inte redan i gång nu? Att se över presstödets premisser?

Bojkott är en demokratisk metod

För mig är bojkott ett av få instrument, förutom fria val, där enskilda medborgare kan uttrycka sitt missnöje med sakernas tillstånd. Mitt mål är inte den antidemokratiska tidskriften i sig, utan att påpeka att Bok & Bibliotek i Norden AB inte har ensamrätt på bokmässor. I ett kapitalistiskt system som vi lever i finns, eller hur, valfrihet. Mitt val är en annan sorts bokmässa. En bokmässa som främjar demokrati, som ju betyder folkstyre.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Bokmässans misstag öppnar för martyrskap

 

Att göra den lilla antidemokratiska tidskriften till huvudproblem är inte bara banalt, det är dumt. Det finns alltid sådana rörelser i ett samhälle. Men måste vi tvätta dem rena i våra demokratiska sammanhang?


Marianne Lindberg De Geer är medarbetare på Expressens kultursida

Relaterade ämnen
Marianne Lindberg De Geer
Marianne Lindberg De Geer
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag