Henriette Reker, borgmästare i Köln.Henriette Reker, borgmästare i Köln.
Henriette Reker, borgmästare i Köln.
Borgmästarens utspel om råd till kvinnor för att undvika övergrepp har fått hård kritik. Foto: Oliver Berg / Epa / TtBorgmästarens utspel om råd till kvinnor för att undvika övergrepp har fått hård kritik. Foto: Oliver Berg / Epa / Tt

Borgmästarens utspel om råd till kvinnor för att undvika övergrepp har fått hård kritik.

 Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
På nyårsnatten utsattes en mängd kvinnor för sexövergrepp i Köln. Foto: Marius Becker / Epa / TtPå nyårsnatten utsattes en mängd kvinnor för sexövergrepp i Köln. Foto: Marius Becker / Epa / Tt
På nyårsnatten utsattes en mängd kvinnor för sexövergrepp i Köln. Foto: Marius Becker / Epa / Tt

Problemet är männen, inte råden till kvinnor

Publicerad

Kölns borgmästare får hård kritik efter sina råd till kvinnor om hur man undviker sexövergrepp.

Nina Lekander tycker att debatten är en storm i ett vattenglas.

Mycket "Spott und Schimpftiraden" – spott och spe – har hon fått utstå de senaste dygnen, Kölns borgmästare Henriette Reker. Efter övergreppen vid stadens centralstation under nyårsnatten rådde hon kvinnor att hålla armlängds avstånd till främmande män, inte minst under den kommande karnevalen i februari. Detta ledde till kritik på flera håll: mest hatiskt (fast även humoristiskt) under hashtaggen "#einearmlaenge", lite mer sansat från politikerkolleger i regeringen som SPD:s Heiko Maas och Manuela Schwesig. Den senare fräste att det inte är kvinnorna utan "männen som måste ändra sig" och "tiden då vi kvinnor inte kunde röra oss fritt är förbi".

Något mildare uttalade sig den kända feministen och aktivisten Alice Schwarzer i radio: "Det var nog välmenande, men väldigt naivt."

 

I allmänhet har man menat att Reker genom detta uttalande inte bara fokuserade på offren i stället på förövarna, utan till och med la skulden på de omkring 100 kvinnor som trakasserades och bestals av tusentalet unga män. Eller rentav på alla kvinnor, som "naturligtvis ska kunna gå omkring nakna utan att antastas".

På Facebook har Reker har svarat att så menade hon inte alls: "Om jag sårat några av offren ber jag verkligen om ursäkt. Jag ville inte och kommer heller inte i framtiden fastställa några uppföranderegler för kvinnor."

Hon får i dag stöd av bland annat Antje Sirleschtov i Der Tagesspiegel. Sirleschtov och flera andra påpekar dessutom att borgmästaren själv minsann vet hur det är att vara offer. I mitten av oktober förra året föll hon offer för hatbrott då hon knivhöggs av en högerextrem man som ogillade hennes och Tysklands liberala flyktingpolitik.

 

Lite skitstorm i ett vattenglas i skuggan av det groteska mansvåld av alla kulörer som härjar över hela världen, kan jag tycka. Vem säger inte åt sin unge eller för den delen vuxna medmänniska av vilket kön som helst att hålla sig undan från grupper av aggressiva fyllon och skummisar i tätbefolkade områden mitt i natten?

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag