Povel Ramel/Hyllningskonsert

Publicerad
Uppdaterad
Här står jag mitt på däcket på det sjunkande skepp som är Gustav Adolfs torg mitt bland tusentals grånande människor som trallande ska gå under tillsammans med mig. Följa Povel Ramel ner i glömskans doftande gråa ocean patetiskt nynnandes ”håll musiken i gång så länge den pågår”.
Där ovanför oss ska de nya generationerna kryssa vidare till sin musik på ytan, enligt sina nya uppdaterade sjökort.
Det är hyllningskonsert för Povel Ramel på Stockholms kulturfestival, en blekare avnämare till Stadshusets minneskonsert i början av juli, och jag önskar så innerligt att vi inte är de sista entusiasterna.
Redan när den slicka sångkören Vocation intar scenen med sina med påklistrat hippa moves, kantrar skutan. Vad som helst, bara inte detta TREVLIGA.
Ursäkta att jag är lite kinkig, men vi Ramelvänner av ordning (han ansade ord redan på flygstaben, ”vad ska en ordonnans annars göra?”) är ganska petiga med Povel.
Povel Ramel var extremt förberedd i allt han företog sig. Han lämnade ingenting åt slumpen, även om han verkade spontan. Och i denna ordning skapade han sig utrymmet att vara – skvatt galen.
Det är min själ inte lätt att ta över, även om programledaren Stephan Lundin som tillhör perioden the late Povel, gör sitt bästa för att hålla sitt eget och publikens humör uppe.
Men det går inte an att utbrista: ”Nu hade vi kommit fram till en punkt i programmet när jag skulle ha gratulerat Povel på 85-årsdagen. I stället får jag säga: Tack, Povel, var du än är.” Ack så platt.

Grand old man Svante Thuresson är förstås helt hemma med ”Gräsänklingblues” och Lill Lindfors med ”Den allra bästa musiken kommer självmant”, men luften är lite för tungt nostalgisk. Kapellmästare Monica Dominique är dock very much still alive. Tillsammans med henne åstadkommer Babben Larsson kvällens verkliga och enda paradnummer, ”Den sista groggen”. Babben har precis som Ramel underhållit patetiska skrythalsar på krogar, hon känner sina pappenheimare.
Visan detonerar mitt i skrattet, med hela sin giftiga innebörd. Då känner man hur musik och text gifter sig och får ett barn, ett underverk.
Jag ifrågasätter inte sång-kören Vocations kärlek till mästaren, men deras intensiva diggande får mig att känna mig som turisten i Naturbarn som köper dum figur och tror att det är en handgjord träskulptur. Lurad.
Det krävs artister med såväl humor som svärta, musikalitet och raffinemang för att ro i land med visor som Martin Ljung, Brita Borg, Monica Zetterlund och Povel Ramel själv lanserade.
Den allra bästa musiken kommer inte självmant.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag