Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Postnords pungspark mot oss lokaltidningar

POSTKRIS. Chefredaktör Gabriel Ehrling Perers är starkt kritisk till Postnords utveckling.
Foto: Avesta Tidning
Postnord vill inte köra varje dag.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Postnords nya varannandagsutdelning får förödande konsekvenser för tillgången till färska tidningar.

Gabriel Ehrling Perers, chefredaktör på Avesta Tidning, skriver om sveket mot lands-och glesbygden.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEDEBATT. Alla som följde nyhetsrapporteringen från Irakkrigets utbrott 2003 minns informationsminister Mohammed Said as-Sahaf eller Bagdad-Bob. Vilken pionjär!

Långt innan samtiden blev besatt av fake news sa han som det (inte) var: Vi har omringat dem! De flyr! Det finns inte en amerikansk soldat i Bagdad! 

I verkligheten var kriget förlorat när det började.

Jag tänker ofta på Bagdad-Bob. För trots att han i början mest blev föremål för världsomfattande satir så har han gjort bestående avtryck på Sveriges kommunikationsavdelningar. Inte minst hos Postnord, vars haverier på paketområdet föranlett ”förlåt oss”-kampanjer och töntiga reklamfilmer om hur viktiga kundernas paket är. Precis som för Bagdad-Bob har verkligheten varit avslöjande.

Nyligen inleddes nästa steg i Postnords självavveckling under den käcka parollen 'Framtidens post'.

Inte är det bättre med den en gång i tiden välfungerande brevutdelningen. Första spiken i kistan var ett beslut 2017, där Postnord fick två arbetsdagar på sig att dela ut post. Det gick inte lång tid innan bolaget i stället ville ha tre arbetsdagar på sig. Lådorna töms tidigare och tidigare, inte alls på helgerna. Lägg därtill de hisnande prishöjningarna.

För ett år sedan gick portot från nio till elva kronor, men nu kostar det ytterligare en spänn. Priset tolv kronor behöver du dock inte lägga på minnet. ”Fortsatt måttfulla portohöjningar bidrar till en robustare postservice”, som en propagandachef på Postnord uttryckte det i pressutskicket. Hur ”måttfullt” det nu är att på 13 månader höja priset med en tredjedel. 2017 fick du frimärket för sju kronor.

Nyligen inleddes nästa steg i Postnords självavveckling under den käcka parollen ”Framtidens post”. I Skåne råder nu så kallad ”varannandagsutdelningen”, där Postnord ena veckan delar ut brev måndag, onsdag och fredag – och nästa tisdag och torsdag. Alltså utdelning fem av 14 dagar inom en tvåveckorsperiod, vilket i Bagdad-Bobs anda har blivit ”varannandagsutdelning”.

För tidningar i lands- och glesbygder, som den jag leder, är förändringen en pungspark. Väl sex procent av Avesta Tidnings prenumeranter får i dag papperstidningen på det viset. Om drygt ett år, när Postnord monterar ner verksamheten på våra breddgrader, kommer de alltså varannan vecka att få tidningen på rätt dag (måndag, onsdag, fredag) – och varannan inte. Utöver att bli yra i huvudet över hattandet mellan veckor – en så bedrövlig lösning att den enbart kan ha Postnords schemaläggning för ögonen – så försämras tillgången till medier radikalt. Eller låter en fredagstidning i lådan framåt skymningen på måndagen lockande? 

När Postnord argumenterar för förändringen, som ingen bett om, trycker man på att ”om några år kommer brevbäraren bara att ha brev till varannan postlåda på sin dagliga runda”. I dag är det två av tre. 

För att gälla samhällsservice är det en ovanligt ihålig logik. 

Jasså, varannan åker inte buss varje dag? Hejdå! Snöröjning på en torsdag? Nejdu.

Men sex procent av tidningsläsarna i Avesta hit eller dit? I klartext några hundra. Det är väl ett litet offer på digitaliseringens altare. Eller?

Eller ska vi prova att fjärrsläcka alla Iphones?

Klart är att dessa tidningsläsare bor där det är glest och att de i regel är föga ”digitala”, annars hade de redan bytt och fått snabbare, billigare och digitala nyheter. Antalet drabbade är heller inte så litet när man lägger samman landets tidningar. Jag bad branschorganisationen Tidningsutgivarna om siffror och i december räknades det till 139 982 exemplar per utdelningsdag eller 346 161 på veckobasis då en del tidningar inte utkommer varje dag (som Avesta Tidning). ”Medierna” i P1 har rapporterat att tio procent av ”postprenumeranterna” på Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda sa upp tidningen redan första veckan med varannandagsutdelning.

Det politiska ansvarstagandet för raserandet av Postnords grunduppdrag har lyst med sin frånvaro. Strax innan jul vaknade Kulturdepartementet och gav Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ett uppdrag om att utreda möjligheter till en särlösning för just dagstidningarna. Än är dock inget klart, i Skåne är skadan redan skedd. Och varken näringsminister Ibrahim Baylan (S) eller landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tycks bekymra sig nämnvärt över att statens service i lands- och glesbygd försämras radikalt.

Om saken gällt att stympa mediedistributionen för de 130 000 som bor på Södermalm i Stockholm hade det möjligen blivit annat ljud i skällan. Eller ska vi prova att fjärrsläcka alla Iphones? Kanske ”varannan” dag?


Av Gabriel Ehrling Perers
Gabriel Ehrling Perers är chefredaktör och ansvarig utgivare på Avesta Tidning. 


FOTNOT. ”Bagdad-Bob” är i dag 80 år och lever enligt senaste uppgift i Förenade Arabemiraten. Vill man skicka honom ett brev lovar Postnord att det är framme inom 5-6 arbetsdagar (1:a-klass utrikes). Paket kan de ordna på fyra. Att ordna ett brev från Malmö till Lund däremot...


Rättelse. En felaktig uppgift om Post- och telestyrelsen har tagits bort ur artikeln.

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79458&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.