Emilia Degenius. Foto: Cato Lein
Emilia Degenius. Foto: Cato Lein

Polsk antisemitism

Publicerad

Naima Chahboun läser ett angeläget tidsdokument.

Emilia Degenius andra roman "Åka skridskor i Warszawa" skildrar författarens försök att återupptäcka sin barndom i 1960-talets Polen. Vägen dit går dels genom de egna minnena, dels genom jakten på de dokument som ska förklara vad som hände hennes far, vars uppsägning och död blir hela familjens olycka.

Barndomsberättelsen är på sätt och vis klassisk:

En strävsam mors välvilliga men brutala förtryck, en far som genom sin frånvaro förblir spännande och mystisk, en dotter som är blind för omvärlden, fullt upptagen med att växa upp. Det ovanliga ligger i omständigheterna. Mitt under Emilias tonårstid sveper en antisemitisk våg genom det kommunistiska Polen och hon drivs i likhet med tusentals andra polska judar att emigrera.

 

I boken varvas den vuxna kvinnans sökande efter förklaringar med partier skrivna ur den unga flickans perspektiv. Men även i dessa avstår Degenius från att fylla ut minnesluckorna med uppdiktade detaljer. I stället glider de två berättarrösterna över i varandra utan fiktionen som distanserande skyddsbarriär.

Resultatet är en på samma gång naken och komplex skildring, där frågetecknen får förbli frågetecken och där det bitvis forcerade tonläget bara understryker berättelsens autenticitet.

Mina tankar går osökt till Bea Uusmas Augustprisbelönade bok "Expeditionen". Båda böckerna syftar till att besvara en historisk gåta, och i båda två bjuds läsaren in att delta i detektivarbetet vid författarens sida, steg för steg. Men där Uusma följde polarforskaren Andrées mytomspunna resa mot Nordpolen färdas Degenius genom det egna minnets och den polska byråkratins betydligt mindre romantiska labyrinter.

Desto mer imponerande då att "Åka skridskor i Warszawa" utöver ett angeläget tidsdokument utgör gripande och riktigt spännande läsning.

 

Följ Expressen Litteratur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Naima Chahboun
Naima Chahboun
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag