Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikernas vackra ord följs inte av handling

Ledarna för Belarus opposition, med Svjatlana Tsichanouskaja i spetsen
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dmitri Plax.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dmitri Plax önskar ett starkare stöd för den folkliga revolten i Belarus.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Denna söndag är utnämnd till Internationella solidaritetsdagen med Belarus. På så sätt vill initiativtagaren – revoltens ledare Svjatlana Tsichanouskaja – uppmärksamma ett halvår av dagliga fredliga protester i landet.

I Sverige visar många sitt stöd för det belarusiska folkets kamp mot diktaturen. Två exempel: Svenska PEN:s nättidskrift PEN/OPP avslutar sitt temanummer om Belarus med en angelägen artikel av den belarusiska barnboksöversättaren Nadja Kandrusevitj-Sjydlouskaja. Ariel Förlag ger dagen till ära ut två skrifter med Belarus som tema – den ryska författaren Maria Stepanovas ”Brev till en lycklig tid” och den belarusiska poeten Dmitrij Strotsevs ”Belarus: motståndets konst”. 

Alla dessa publiceringar ger sitt perspektiv på det som händer i Belarus sedan det riggade presidentvalet tidigt i höstas. Kandrusevitj-Sjydlouskaja ger ett barnperspektiv, berättar i skakande ordalag om den situation barn hamnade i under protesterna. Stepanovas essä är ett sorts svar på den belarusiska Nobelpristagarens Svetlana Aleksijevitjs fråga, riktad till de ryska intellektuella: ”Varför tiger ni?”. (Häftet innehåller också några direkta svar på Aleksijevitjs appell, skrivna av kända ryska intellektuella: bland andra poeterna Lev Rubinstein och Olga Sedakova.) Strotsevs text är en betraktelse över protesternas estetiska värde och innehåll och dess påverkan på samhället i stort.

Handlingar överensstämmer dock inte alltid med orden.

Allesammans utgör en värdefull inblick i det som händer i Sveriges omedelbara närhet och är en kulturell solidaritetsaktion. En aktion som hade varit omöjlig utan översättarnas insats, och med risk för namedropping vill jag ändå tacka alla översättare – denna yrkeskategori lider inte av en överdriven medieuppmärksamhet och ingen solidaritetsaktion av det nämnda slaget är möjlig utan deras gedigna arbete. Så tack Mikael Nydahl, Nils Håkansson och Ola Wallin.

Kulturarbetarnas solidaritet är mycket viktig, ty det belarusiska folkets resning strävar efter att forma en ny, modern europeisk nation och det är en till sin natur kulturell process. Men naturligtvis också politisk. Och där, i det politiska fältet, kan man se den stora bristen på solidariteten denna söndag vill uppmärksamma. Nej, ord sägs. Vackra och rätta ord. Handlingar överensstämmer dock inte alltid med orden. Den diskrepansen är smärtsamt tydlig i Belarus. Och smärtan i dagens Belarus är allt annat än ett vackert ord. Så här beskriver Dmitrij Strotsev situationen i en dikt skriven i slutet av augusti förra året.

belarusier

har under tre dagar plockat ut

ur höfter

bröst

kinder

de tjeckiska granaternas splitter

de polska kulorna

européer

är det allt

vi kan förvänta oss

av er


Dmitri Plax är författare, radioproducent och medarbetare på Expressens kultursida.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=78997&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.