Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen måste lyssna på medborgarnas vittnesmål

Betlehem Isaak.Foto: LINA ARVIDSSON / SVERIGES RADIO
Benjamin Antwi blev släpad av Öresundståget.Foto: Privat

Betlehem Isaak uppmanar polismyndigheten att se problemet med rasprofilering.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I Sverige finns ingen utbredd forskning om etnisk profilering, men i rapporten ”Slumpvis utvald” (2017 ) går det att läsa om regeringen Löfvens initiativ till framtagandet av en vitbok. Syftet var att sprida kunskap om den svenska statens övergrepp mot romer.

I rapporten intervjuas även andra rasifierade svenskar som vittnar om polisbrutalitet och poliskontroller som en del av vardagen. En person berättar att han blivit stoppad flera gånger när han bara hängt med grabbarna i centrum. En annan berättar att han under en tur till bilverkstan blev stoppad tre gånger. En tredje berättar att hon har blivit stoppad varje gång hon rest till Bryssel från Bromma flygplats. Hon tas in i ett rum, hennes hijab kontrolleras, ”det kan inte vara en slump”, säger hon.

Förutom vittnesmålen i ”Slumpvis utvald” kan man på sociala medier se videoklipp på hur situationer som kunde hanterats med respekt urartar, precis det som hände Benjamin Antwi under fredagseftermiddagen. Det är skrattretande att läsa reaktionerna från Malmöpoliserna Ewa-Gun Westford och hennes kollega Thommy Brännström: de har gjort rätt och fullföljer polismyndighetens uppdrag. Man kan nästan ta på deras ilska eller kanske är det sorg. En förväntad reaktion från poliser som ännu inte insett problematiken i den egna verksamheten.

Han erkände det som de flesta av oss som blivit utsatta för polisbrutalitet redan vetat om.

Man beskyller sammandrabbningarna på andra faktorer än det uppenbara: rasprofilering. Poliser vill även förklara våldet som ett symptom på de olika problem som finns i Sveriges utsatta områden. Verkligheten är betydligt mer komplex än så. Polismyndigheten behöver granska sin egen verksamhet och ta medborgarnas berättelser och vittnesmål på allvar, till exempel Benjamin Antwis.

Daniel Görtz skriver i sin avhandling ”Etnifierade polispraktiker. Hur etnicitet görs i polisers vardag” (2015): ”Etnicitet handlar inte enbart, eller kanske ens främst, om svenskfödda polisers förhållande till invandrargrupper. Etnicitet genomsyrar polisens vardag på ett betydligt mer grundläggande sätt.” 

För tre veckor sedan väcktes mitt hopp när en polischef hörde av sig. Vi pratade i telefon för att så småningom kunna ha ett möte. Han verkade vara villig att lyssna. Kanske var det för att han börjat se hur den egna organisationen verkligen fungerar. Men än viktigare var att han erkände det som de flesta av oss som blivit utsatta för polisbrutalitet redan vetat om – nämligen att polismyndigheten är precis lika polariserad som samhället i stort.

 

Betlehem Isaak är skribent och student. Hon romandebuterade i våras med den självbiografiska skildringen ”Mitt liv utan dig” (Brombergs) och gjorde ett bejublat ”Sommar i P1”.

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=72195&country_iso=se


En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter därute oavsett kön.