Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pokémon-promenad i stället för riktig gympa

I strid med skollagen.
Foto: Tomohiro Ohsumi / GETTY IMAGES
Ingen obetydlig kostnad.
Kalle Zackari i "Gympaläraren".
Foto: SVT

Dyra smartphones ses som en självklarhet i skolverksamheten – inte minst i gymnastiken.

Gunilla Brodrej påpekar att kreativa telefonknep i skolan strider mot lagen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är inte konstigt att somliga gymnastiklärare, kanske sämre utbildade, kanske på skolor med lokalbrist, får impulsen att låta barnen jaga Pokémon på gympan. Det gäller ju att tänka utanför boxen och vara kreativ som Kristallenprisade Kalle Zackari i SVT:s "Gympaläraren".

En kollega skriver på Facebook att dyra smartphones har blivit vedertagna verktyg i barnens kommunala grundskola. Och det verkar sprida sig. Förutom Pokémon go finns fiffiga appar för både inlärning och uppmätning av joggingsträckor.

Lek med tanken att skolan skulle förutsätta att eleverna själva betalade 599 kronor per år för att ha tillgång till Nationalencyklopedin. Det skulle förmodligen bli ett ramaskri. Rättmätigt dessutom.

Om skolor förutsätter att barnen har tillgång till minst Iphone 5 inklusive surfpott står det i strid med skollagen som säger att det bara får "förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleven".

Om Pokémon go-gympan finns är den ett fall för Skolinspektionen. Som förmodligen behöver se över många fler grundskolors krav på elevernas tekniska utrustning.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.