Håkan Hellström. Foto: Anders Ylander
Håkan Hellström. Foto: Anders Ylander

Pojkmännens Håkan

Publicerad

När jag intervjuade Ulf Lundell i DN en gång för tio år sedan gick han plötsligt in i badrummet och kissade med öppen dörr. Det var i en svit på Berns, och ungefär vid det laget då intervjun kommit till hans kvinnoporträtt. Medan han kissade - jag minns att strilet hördes ända in på bandet - skrek han att "Förresten är det så inihelvete motsägelsefullt att samtidigt som jag fördöms så försvarar din generation hiphopen - som är en hallickkultur!"

 

Det var 2002 och musikkritiken hade ägnat de senaste åren åt att riva ner den vita rockmannen från piedestalen. Alla ville lyssna på hiphop, och Ulf Lundell tedde sig som det allra största åbäket som låg i vägen för modern musik.

De flesta älskade Håkan Hellström - utom Tommy Körberg som tyckte att han sjöng falskt. Ulf Lundell hanterade kritiken genom att börja sjunga frustrerade redogörelser för husköp och bilturer ner på GPS-nivå. Ja, han började göra en slags diskbänksrealistisk rock av precis det slag som Jens Liljestrand önskar att Håkan Hellström nu ska börja med: om medelålders försörjningsansvar och bostäder.

 

Den debuterande Håkan Hellström var helt respektlös inför vad som är ett original och en kopia, inför hur man sjöng bra, inför rockens gravallvar. Han förstod att musik var show och hittepå. Och äntligen hade musikkritiken kommit ikapp litteratur- och konstkritiken, där genierna för länge sedan dödförklarats. Det var kul att skriva om musik. Man inte bara kunde - man borde - utgå från att artister sysslar lika mycket med fiktion som författare. Och man gjorde det - inför alla utom de gubbigaste rockmännen.

Efter debatt inläggen om den Håkanhegemoniska medelklassmanligheten minns jag plötsligt den där Lundellintervjun, och när jag läser om den i arkivet får jag faktiskt lite dåligt samvete. Gud, vad beskäftiga vissa frågor var. Och gjorde jag inte samma moralistiska typ av snedläsning som Håkankritikerna gör: att anklaga en artist för att skriva fel berättelser?

 

När jag läser Jens Liljestrands Håkan Hellström-sågning kan jag inte låta bli att undra hur texten skulle låta om den handlade om en roman i stället. Då skulle han 1) få underkänna författaren för att han hittar på och 2) döma ut alla böcker som inte handlar om honom själv. Det skulle han nog aldrig göra. Ingen skulle göra det inför någon annan artist än en rockman. Men när Håkan Hellström sjunger att han föddes med klumpfot så blir hans beliebers bekymrade över hans trovärdighet.

All denna nu framvällande omsorg om den rätta vägen för rockmannens maskulinitet ser mest ut som ett försök att återföra honom till tronen. Om han så ska släpas dit med klumpfoten i backen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag