Poeten som skrämmer maktens män i Belarus

Poeten Dmitrij Strotsev.
Foto: Svenska Pen Belarus
Dmitri Plax.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dmitri Plax skriver om fängslandet av poeten Dmitrij Strotsev i Belarus. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Svetlana Aleksijevitj lär ha sagt att Dmitrij Strotsev är den främsta ryskspråkiga poeten i Belarus. Som översättare av hans verk är jag benägen att hålla med. Strotsevs bok ”Adams tystnad” ger prov på poetens kritiska blick, hans hållning i viktiga samhällsfrågor, hans samvetsgranna gudstro.

Det finns tider då bara poesi kan formulera sanningen om livet. Det poetiska dubbelseendet – in i sitt allra innersta och ut, över den breda livsströmmen – är ett finkänsligt instrument, som med häpnadsväckande exakthet kan visa vad som är viktigt, vart är vi på väg.

I en nyligen publicerad intervju säger Strotsev att han som poet fann sig helt beredd på det som händer i Belarus sedan valdagen. Hans nästan dagliga poetiska Facebook-uppdateringar fungerar som något slags författares telegrambyrå – noggranna rapporter om det inre och yttre tillståndet:


jag och min fru är inga revolutionärer partilösa och obeväpnade

en bepansrad och köttätande drake flyttade hem till oss

den gillar mest våra barn som redan är misshandlade som kinesiska hundar och flådda

vi är hemskt trötta på att gömma dem vi har inte längre hemliga hörn

vad ska vi göra era fredsälskare era drakofiler 


Vad är poesins och poetens roll i en samhällsförändring? Makten, den köttätande draken, tycker nog att den är rätt stor. Dmitrij Strotsev försvann på förmiddagen den 21 oktober för att dagen efter återfinnas i häktet. Samma dag dömdes han till 13 dygn i fängelse. Ingen idé att fråga för vilket brott. 

Strotsevs familj famlade under många långa timmar i det fullständiga mörkret: telefonen avstängd, häktningslistorna tomma, sjukhuslistorna dito. Vad gör man i en sådan situation i Belarus av i dag? Ringer polisen? Men det är just polisen som rövar bort, misshandlar, dödar. Vad gör man när information om en persons lagvidriga häktning innebär en lättnad: inte död, inte sönderslagen, tack och lov. Vad gör man? 

Jo. Man skriver dikter.


Dmitri Plax är författare, översättare, radioproducent och medarbetare på Expressens kultursida.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=74683&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella