Brodrej och Montelius lunchar på Mahalo hälsocafé.Brodrej och Montelius lunchar på Mahalo hälsocafé.
Brodrej och Montelius lunchar på Mahalo hälsocafé.
Beate Grimsrud. Foto: HENRIK LINDAL / BONNIERSBeate Grimsrud. Foto: HENRIK LINDAL / BONNIERS
Beate Grimsrud. Foto: HENRIK LINDAL / BONNIERS
Jojje Wadenius. Foto: FOTOGRAF ELLINOR COLLINJojje Wadenius. Foto: FOTOGRAF ELLINOR COLLIN
Jojje Wadenius. Foto: FOTOGRAF ELLINOR COLLIN
Leif Homstrand. Foto: KENNET RUONA / ©KENNET RUONA 2009Leif Homstrand. Foto: KENNET RUONA / ©KENNET RUONA 2009
Leif Homstrand. Foto: KENNET RUONA / ©KENNET RUONA 2009

"Schizofrena författare ger mig lust att leva"

Publicerad

Martina Montelius har blivit på gott humör av att läsa och Gunilla Brodrej har blivit generad över ett sms.

Den här veckan lunchar Martina och Gunilla på hälsocafét Mahalo på Södermalm i Stockholm.

Gunilla är spänd på att Sting ska ta emot Polarpriset i Stockholm och berättar om sitt försök att bli inbjuden till Galamiddagen på Grand hotell. Hon kom på att hon var bekant med Georg Jojje Wadenius, som sitter i Polarprisjuryn.

– Jag tänkte att jag kanske hade hans telefonnummer i mobilen, sedan jag intervjuade honom i samband med att han fick Expressens ungkulturpris Heffaklumpen. Och jag hade verkligen Jojje i mobilen, säger Gunilla. Så jag messade.

Sedan kom en rad märkliga svar. Mer om det i poddavsnittet.

 

Leif Holmstrand är extremt begåvad

Martina Montelius har haft en emotionell kris, men nu blivit på bra humör vilket beror på två saker:

– Jag har del varit mycket i tvättstugan och så har jag läst väldigt många bra böcker. Bland annat Leif Holmstrands bok "Förkylningen".

– Han är en extremt begåvad författare som har lidit av schizofreni, liksom Beate Grimsrud ("En dåre fri") och Elyn Saks ("The centre can not hold"). 

– De är extremt begåvade och välfungerande trots sin svåra sjukdom. Och alla tre kan beskriva ångest och starka vanföreställningar så att det faktiskt blir roligt. 

– Det gör dig glad?

– Ja, det är den icke narrande glädjen. Den som inte ljuger. Jag får så stark lust att leva och själv skriva när jag kommer i kontakt med den där oerhörda kreativiteten. 

– I kombination med att de har värre panikångest än vad du har. Är det inte det som är förlösande, frågar Gunilla.

– Ja, de är ännu mer störda än jag och de verkar ju spruta ur sig texter, säger Martina.

 

LYSSNA PÅ LUNCH MED MONTELIUS HÄR 

 

Kulturredaktionen

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag