Podcast: ”Vi ska resa tre skampålar på Nybroplan”

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det nya avsnittet av podcasten Lunch med Montelius tar upp förspelet och efterspelet till ”Morgonstudion” när Gunilla mötte DN:s kulturchef Björn Wiman för att prata om krisen på Dramaten. Dessutom pratar de om sångaren på Kungliga Operan som dömts för att ha sexuellt ofredat en minderårig. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST | LUNCH MED MONTELIUS. Solen strålar över uteserveringen vid Fjärilshuset i Haga där Gunilla Brodrej och Martina Montelius äter veckans vinlunch.

Martina vill genast veta hur stämningen var efter Gunillas medverkan i Morgonstudion 4 april. Hon mötte DN:s kulturchef Björn Wiman för att diskutera konflikten mellan Dramatens personal och dess chef Eirik Stubø i kölvattnet av dokumentären om Josefin Nilsson. Åsikterna gick vitt isär.

Marie Göranzon.
Foto: OLLE SPORRONG

– Han pratade bland annat om hur rädd Marie Göranzon var när hon gick till sitt arbete. Men den där rädslan handlar om väldigt många olika saker, säger Gunilla.

– Inte bara om en konkret rädsla för att bli attackerad.

– Man kan vara rädd för manliga kollegers dåliga humör. Och då kom jag att tänka på hur det ibland kunde vara vissa dagar när han var min chef på Expressen Kultur. Jag blev förvånad och road över att han så klockrent gick in i den koleriska persona som han för det mesta, det måste sägas, kunde tygla, säger Gunilla.

Björn Wiman.
Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

– Han är för det mesta jättesnäll. Men i den där diskussionen var det roligt att se hur han, som slåss för den rädda aktrisen som hukande går genom korridoren, säger till sin kvinnliga journalistkollega att hon typ är dum i huvudet, säger Martina. 

Persona non grata

Martina funderar över om den aktuelle skådespelaren hade gått i terapi och behandling – hade han fortfarande varit persona non grata?

– Det finns ett annat exempel på Operan i Stockholm. Där arbetar en sångare som har fällts för sexuellt ofredande av minderårig. Han har gått igenom behandling, tagit sitt straff, insett att han har ett problem. Men nu när han är tillbaka i huset skapar det oro i personalgruppen. Somliga vill inte ha med honom att göra.

Birgitta Svendén.
Foto: Frida Nilsson.

Operachefen Birgitta Svendén tycker att det här är den svåraste situationen hon nånsin har hanterat. 

– Om jag vore nån som hade begått nåt sånt vet jag inte om jag skulle våga jobba på en stor arbetsplats för jag skulle vara rädd för hur alla såg på mig, säger Martina.

– Det här berättas i P2-dokumentären ”Stormen på Kungliga operan. Sångaren är anonymiserad, men medverkar såtillvida att en skådespelare läser upp hans intervjusvar. Mamman till pojken medverkar liksom Emma Vetter som är den enda av kollegerna som inte är anonymiserad. Hon är väldigt kluven till hur hon ska förhålla sig till ”förövaren”.

Våldtäktsdömda män

Martina kommer då att tänka på Eva Cederstams dokumentär Förövare på SVT Play. Där ställs frågor till våldtäktsdömda män om vad de minns från brottet, hur de tänkte då och hur de tänker de i dag kring vad de gjort. 

– Det som är så slående är att alla män låter som din pappa, din bror, din granne. En säger att de alltid haft mycket lättare att umgås med kvinnor än med män. Två av dem har gjort det flera gånger. Det är som Lars Noréns ”Skuggpojkarna” som utspelar sig på en anstalt för män som har utfört sexualbrott. De har inte psykologiskt eldmärke i pannan. Det är ”helt vanliga män”, säger Martina.

Ur ”Skuggpojkarna”.
Foto: SVT

– Arbetsmiljö är en sak, mänsklighet är en annan sak. Man kan tycka om och förlåta en människa som har gjort fruktansvärda saker. Det svåra med att berätta om övergrepp är ju att många reagerar med avsky mot personen som utfört övergreppen. Men om man väger lite djupare. Det är ett väldigt högt krav att ställa på ett offer att den omedelbart ska ”bli Cissi Wallin”. Att utradera allt annat positivt som skett är ett för högt krav, säger Martina.

Syn på en gloria

Gunilla får svara på ytterligare några frågor från Martina om den heta debatten med Björn Wiman om konflikten på Dramaten. Även Alex och Sigge har pratat om detta i sin podcast, i avsnittet ”Dålig stämning”. 

– Deras analys var väldigt bra. Att Wiman inte är van att bli emotsagd därför att han talar om saker som alla stämmer in i, säger Gunilla.

– När man får syn på en gloria börjar det ju klia i fingrarna. Särskilt en gloria som sitter ovanpå en maktposition, säger Martina.

Lisa Irenius.
Foto: SUVAD MRKONJIC

– Jag undrade lite när motelden skulle komma. Men sen kom den, häromdagen i en krönika. Där bemöter han Lisa Irenius som fortsatte debatten i Svenska Dagbladet (DN sitter inte på ”Sanningen” om Dramaten) och Claes Wahlin (Aftonbladet), som inte tyckte att det var 100 procent rätt att sparka Eirik Stubø. 

Så här skriver Wiman:

”Fram träder en grupp som tycks mer lojal med kulturlivets institutioner än med det journalistiska uppdraget att granska dem – och mer intresserad av en positionerande metadebatt än av att avtäcka verkliga missförhållanden. Det är i så fall ett beklämmande dekadenstecken för en kulturjournalistik där allt färre har den kompetens som krävs för kvalificerad bevakning”.

– Där fick ni!

– Jag är med i den gruppen, säger Gunilla. 

Ni måste flagellera

– Det är klart du är! ”Den dekadenta inkompetensgruppen”.

– Vad ska vi göra för att få absolution?

– Ni måste flagellera. Vi ska resa tre skampålar på Nybroplan. För dig, Lisa Irenius och Claes Wahlin.

Och så får Björn Wiman komma och säga sitt hjärtas mening. Och ni får INTE svara. Och sen kan Max von Sydow komma med en flaska vigvatten och säga ”The power of Christ compels you”.

Ur ”Exorcisten” (Linda Blair och Max von Sydow.
Foto: WARNER

Slutligen återger de lite av vad Owe Sandström berättade under sina hajvisningar på Fjärilshuset.

Lyssna på hela avsnittet av Lunch med Montelius, ”Skampålar på Nybroplan”. 

Se debatten mellan Wiman och Brodrej i SVT:s ”Morgonstudion” på Lunch med Montelius Facebooksida.