Ulf Lundell gör en samhällsinsats

Ulf Lundell förkroppsligar den sura insändaren.
Foto: Bonnierförlagen.

I det nya avsnittet av podcasten pratar Gunilla Brodrej med Martina Montelius om Ulf Lundells dagböcker, men också om konsten att skriva en roman och konsten att skapa sig en bakgrund på zoom-mötet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. På en solig trottoar på Kungsholmen i Stockholm äter Gunilla Brodrej och Martina Montelius eritreansk mat efter ett tips från operasångerskan Kerstin Avemo

https://embed.radioplay.io?id=82901&country_iso=se

De pratar om att skriva böcker apropå Gunilla Brodrejs (och därmed poddens) kommande tjänstledighet. Kommer vingarna bära när det inte finns en deadline? Kommer hon att klara av denna svåra aspekt av det skapande livet? 

– Jag ska försöka att under två månader skriva något som eventuellt blir en bok. Utan att det står någon och tittar på klockan. Det är jättesvårt när man är van att skriva mot en deadline. Om jag säger det kanske jag skapar min egen piska, säger Gunilla. 

– För mig är det så att jag börjar genom att kasta ut ett fiskespöt i sitt eget skrivande och sen ser man om det fastnar nåt i de ordmassorna man har skrivit. Om nånting av det är boken. Om jag börjar med en idé brukar den bli sekundär jämfört med det som sedan kommer ut. Början på mina romaner brukar alltid strykas, säger Martina.  

– Det var skönt att höra dig säga det. Då spelar det ingen roll om det känns som skräp ett tag, säger Gunilla.

Andra avdelningen av avsnittet ägnas åt Ulf Lundell vars två nya dagböcker Martina Montelius håller på att läsa.

– Jag är mycket fascinerad av en särskild aspekt av Ulf. Hans liv och mitt liv är motsatser när det gäller grundförutsättningar. Mitt liv är, när det gäller den yttre tillvaron, som om jag skulle få en beställning av Expressen att twittra en sammanfattning av Bibeln, det vill säga du ska göra nåt omöjligt och du får inget utrymme. Det vill säga: jag har väldigt mycket ansvar som måste pressas in på litet utrymme. Det har med andra människor att göra, både familjen och jobbet. Ulf å sin sida har ju gjort ett vägval i livet. Och han har de ekonomiska och de psykologiska förutsättningarna för det. Han har en person som han har ansvar för – och det är sig själv, säger Martina.

– Pappa har fullt upp med sig själv, säger Gunilla.

– Ulf bor på den skånska slätten, ser sig omkring i sin boning och drar slutsatser om världen. Sätter på radion, sätter på tv:n. 

Han tillhör det mest privilegierade skiktet under miljardärerna – och han är sur.

- Ulf Lundell är den sura insändaren förkroppsligad, och vi älskar honom för det, säger Gunilla.

– Det är uppfriskande när nån inte är så jävla inställsam. Det vanligaste rådet är att försöka se de små sakerna i livet som är värdefulla. Ulf däremot försöker se de små sakerna i livet som kan reta gallfeber på honom. Han tillhör det mest privilegierade skiktet under miljardärerna – och han är sur. Han är förgrämd. Och han är bitter. Och han är isolerad. Ulf sträcker inte ut en hand, säger Martina.

– Han har ju ingen impulskontroll och det kanske är det som är det sköna. Han gör det som man själv låter bli. En gång om dagen vill jag gnälla om nåt på Twitter, men jag publicerar det nästan aldrig. 

– På det sättet gör han en samhällsinsats. Eftersom han är en sån stor idol och jättemånga vill vara han. Det finns redan för många som lägger ut inspirationsord på Instagram. Men vi behöver inte en till sån. Ulf ska vara som han är.

– Han klarar av att vara den gnällspik som vi alla bär inom oss. 

– Livet är ju skitirriterande, säger Martina.

Dessutom: Martina förklarar varför Theo är hennes favoritperson i Wahlgrens värld. 

Och så blir det några tips om hur man lyckas och misslyckas med sin bakgrund på Zoom-mötet. 


Trevlig lyssning!