Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Som att påstå att Jesus slog sin fru

Ur filmen ”Leaving Neverland”.Foto: EUGENE ADEBARI / REX/IBL

I det nya avsnittet ”Husmorstips för sodomiter” pratar Gunilla och Martina om kontaktannonser för hemlösa hundar och ensamma människor. De dryftar även bekännelser om sexuella övergrepp i böcker och på film samt konsten att kallprata på en kulturfest.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST | LUNCH MED MONTELIUS. Martina skriver på en text om den kända feministen och aktivisten Roxane Gays antologi ”Inte så farligt” och frågar sig om inte bekännelsemarknaden börjar bli mättad.

– Man ska liksom berätta och sedan är det ingen som tänker på vad det får för konsekvenser. Det som är intressant med Roxane Gays bok är att det uppstår en gradering av trauman. Berättelserna riskerar att bli en sorts valuta. Ju värre desto större bragd, säger Martina. 

– Det låter lite cyniskt, säger Gunilla. Männen som vittnar om övergrepp av Michael Jackson i ”Leaving Neverland” anklagas ju också för att vilja vara ute efter nåt. Pengar. 

– Det resonemanget motsäger sig själv, för om man tänker på Michael Jacksons inbitna fans och hans familj som nu stämmer dessa vittnen börjar man fundera om man skulle vilja vara de där killarna. De kommer nog att få erfara vad det innebär. Michael Jackson är ju ett helgon i mångas ögon, en artist lika älskad som Elvis, eller The Beatles. Jag kan föreställa mig vilken typ av post de får.

– Ja, ingen vill ju höra talas om att John Lennon eventuellt var en hustrumisshandlare när han levde med Cynthia, säger Gunilla.

– Det är som att påstå att Jesus var hustrumisshandlare, säger Martina.

Edward St Aubyn.Foto: DAVID SANDISON / ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Gunilla och Martina tipsar sedan om Edward St Aubyns romaner ”Patrick Melrose”, liksom HBO-serien med samma namn. De handlar om en liten kille som blir sexuellt utnyttjad av sin far och hur han överlever detta.

– Böckerna håller samma litterära nivå som James Joyce vilket gör att det känns som att man läser den första boken på ett sånt här tema, säger Martina.

– Berättelsen är delvis självupplevd, inflikar Gunilla.

– Det utspelar sig i överklassmiljö, de är ju svinrika. Utan att vilja spoila för mycket finns det ett avsnitt i den första romanberättelsen där pappans sadism illustreras genom att han njuter av att döda myror. Att invagga en varelse i trygghet och sedan slå till. Han är intresserad av att göra skada, säger Martina.

– Som en doktor i en experimentverksamhet. Men i tv-serien uppehåller de sig inte vid de mekanismer som driver den här psykopaten utan fokuserar på hur en människa överlever som går igenom nåt sånt här, säger Gunilla.

Maja, pigg pensionär. Foto: Hundstallets Instagram.

Sedan övergår samtalet till att handla om kontaktannonser. Martina följer Hundstallets Instagram där man lägger ut hemlösa hundar. ”Urgulliga Maja är en pigg och rar pensionär som drömmer om en alldeles egen person att gosa med och en härlig skog att strosa i. Kanske får hon möta våren tillsammans med just dig”. ”Linslusen Linus (...) längtar efter ett lantligt hem att i lugn och ro få blomma ut i (...) det bästa Linus vet är att bli kärleksfullt nedbäddad under mängder av mjuka filtar”.

– Vem vill då inte stoppa om Linus? Det är ju som ett barnhem. En vilsen själ som längtar efter en familj, säger Martina.

– Det liknar mänskliga kontaktannonser. Personligheterna som beskrivs hos de hemlösa hundarna kan vara: pigg, kärleksfull, försynt, aktiv, snäll, full av energi, mjuk, tillgiven, lekfull, älskvärd, säger Gunilla.

– Om vi vore hundar skulle vi leka med varandra. Om mig skulle det stå: långhårig, varm och med drag av vallhund, en border collie

– Som vill jobba hela tiden och bara lyda och får magsår om de inte får jobba?

– Ja, sådan är ju jag, jag blir stressad om jag inte får jobba, säger Martina.

Filip och Fredrik.Foto: ELLINOR COLLIN

 

Därefter övergår samtalet till Expressens Kulturfest och konsten att kallprata och snicksnacka. En illustration av detta är vad Marianne Lindberg De Geer sa till Fredrik Wikingsson, vilket var någonting i stil med att ”Du är ju plattare än vad jag hade föreställt mig”, vilket Filip & Fredrik eftersnackade om i ett avsnitt av sin podd.

– Filip Hammar skämdes ihjäl. Han hade aldrig sett Fredrik prestera så dåligt. ”Jag vill aldrig mer se dig sådan”, sa han till honom, berättar Gunilla.

– Han kanske var hämmad av sammanhanget, kanske var han blyg, det skulle min mormor ha sagt. Han tänkte väl att han pratade med kultureliten snarare än med en människa, säger Martina. 

Gunilla noterar att Martina skrynklar ihop sig när hon pratar om Filip och Fredrik.

– Jag har fördomar, jag misstänker dem för att se ner på det jag gör, att inte fatta vad jag gör, men jag fattar ju tydligen inte vad de gör heller, säger Martina.

– De har inte rackat ner på nåt som du har gjort. De håller inte på så, säger Gunilla.

– Det är jag som håller på så. Jag projicerar, säger Martina.

– Ge dem en stund av ditt liv.

– Jag gillade jättemycket ”En annan del av Köping”. Jag älskar idén att använda sina berömmelseresurser till att skildra ett gruppboende, säger Martina. 

Linda Hammar i ”En annan del av Köping”.Foto: DANIEL OHLSSON/TV4 / DOFF.SE

Slutligen berättar Gunilla om podcasten Hallwylska som görs av Hallwylska museet i Stockholm. Det senaste avsnittet heter ”Bekantskap sökes” och handlar om amanuensen Bengt Claudelins dokumentation av klotter på offentliga toaletter i museets närhet vid 1900-talets början. Dessa klotter bestod till största del av kontaktannonser mellan män, ”sodomi” var ju olagligt. Det visar sig att det till exempel var många hästgardister som prostituerade sig och hittade kunder på detta sätt. Men en del klotter var rena sextipsen. 

– Husmorstips för sodomiter, säger Martina.

Gunilla har lärt sig massor av saker av denna podcast och vill tipsa Martina och lyssnarna om en viktig del av Sveriges historia. 

Och allra sist läser Martina Montelius en dikt ur ”Bekantskap önskas med äldre bildad herre” av Kristina Lugn.

 

Verk som nämns i podden

Bok. Roxane Gay ”Inte så farligt. 30 berättelser om våldtäkt och övergrepp”. 

Film. Marco Ferreri. ”Brakfesten”. 

Tv-serie. ”Semlons gröna dalar.

Roman. Allan Edwall. ”Limpan”.

Tv-serie. ”Patrick Melrose”. HBO Nordic.

Dokumentär. ”Leaving Neverland”. SVT från 10/3.

Roman. Edward St Aubyn. ”Romanerna om Patrick Melrose”.

Podcast. Filip och Fredrik avsnitt 254 ”Det klinkar och det kluckar”.

Podcast. Hallwylska podden avsnitt 9 ”Bekantskap sökes”.

 

SE JUBILEUMSAVSNITTET: Lunch med Montelius i Expressen TV