Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smakar det så kostar det, Skifs

Björn Skifs var föremål för ”Anders knackar på” i TV4.
Foto: TV4.
Peter Englund var föremål för Anna Hedenmos ”Min sanning” i SVT.
Foto: SVT.

Det nya avsnittet av Lunch med Montelius ägnas åt litteraturens glömda gubbar.

Brodrej och Montelius försöker också förstå Twitter och listar veckans opportunister där Björn Skifs och Peter Englund kvalar in.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

https://embed.radioplay.io?id=76618&country_iso=se

PODCAST. Gunilla Brodrej tänker läsa skönlitteratur av män nästa år, eftersom hon i vanliga fall nästan uteslutande läser böcker av kvinnor. 

Detta föranleder en diskussion om vilken litteratur som kommer i ens väg utan att man behöver anstränga sig. Det vill säga de författare som inte får vara med i breda litteraturprogram eller blanka bilagor.

– Man måste ha star quality om man ska stå ut i bruset. Man får absolut inte vara blyg, säger Martina Montelius.

Med anledning av detta har Gunilla och Martina läst Per Odenstens ”Glossarium”, en icke särskilt uppmärksammad och inte augustnominerad roman från 2020. Den handlar om en kvinna som får stroke.

– Det är 24 karat, säger Martina.

– Ingen onödig rekvisita utan rakt på det inre, säger Gunilla.

”Glossarium”.

Gunilla och Martina försöker också komma fram till vilken tilltalsform man ska välja på Twitter och om det ens spelar någon roll vad man skriver om där.

– Den enda gången jag går in på Twitter är när någon säger att jag inte ska gå in på Twitter, säger Martina.

Twitter förlåter aldrig.

– Twitter är så diffust. Jag vet inte hur många tweet jag skrivit och sedan raderat för jag förstår inte poängen, säger Gunilla.

– Vad jag än har skrivit om när Expressen Kultur twittrar ut nåt jag har skrivit så är svaren alltid: ”Gud vad typiskt kulturvänstern att gilla invandrare”. På Twitter behöver man bara visa sig för att bli straffad. Twitter förlåter aldrig, säger Martina.

– Jättebra självskadebeteende att befinna sig där. Om man bara stoppar in SD i en tweet blir man verkligen sedd, säger Gunilla.

Till sist utnämner kulturtanterna veckans opportunister. På tredje plats kommer Peter Englund, aktuell igen genom SVT:s ”Min sanning” där han berättar hur hans hustru råkade ut för Jean-Claude Arnaults sexprat när hon satt bredvid honom. Det löste Englund så att säga bakvägen. Han sa att hon aldrig skulle behöva sitta bredvid honom igen, men sa inget till Arnault.

– Han vred sig som en mask, säger Gunilla.

De skulle helst bara ha en gratis renovering bara för att de är så gulliga.

Nummer två på listan är Björn Skifs efter sin och hans fru Pernillas medverkan i TV4:s lifestyle-program ”Anders knackar på”. Skifs ville inte släppa in Anders Övergård i sitt hem. Han och byggteamet fick nöja sig med liten stuga på tomten. In i huvudbyggnaden släpptes han icke.

– Moroten för att vara med i det här programmet måste ju vara att man får renoveringen gratis. Och då vill Björn och Pernilla ha det, men inte ge tillbaka. De skulle helst bara ha en gratis renovering bara för att de är så gulliga. Björn Skifs vill ha sin integritet – i TV, säger Martina.

– Skifs framstod i dålig dager. Den som sig i leken ger får leken tåla. Smakar det så kostar det, säger Gunilla.

Viss diskussion uppstår om vem som till slut hamnar på plats ett över listan med veckans opportunister, och vem det blev kan ni höra i det nya avsnittet av Lunch med Montelius.


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=76618&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.