Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Podcast: Springa med flocken eller tänka själv

Josefin och Florin.Foto: SOLEIL HIMMELVID

Kulturtanterna tar en olydig vinlunch på ett brasseri. Det blir ett matigt avsnitt om dokumentären ”Josefin och Florin”, ”Hillary”, konsekvenserna av litteraturkritik och om att springa med flocken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. I det nya avsnittet av Lunch med Montelius reflekterar Gunilla Brodrej och Martina Montelius om läget för kulturen mitt i coronakaoset. Teaterchefen Martina stänger Teater Brunnsgatan fyra en vecka i taget. 

– Vi bestämde oss efter samtal och böner om råd. Vi sejfar. Det kanske är jättefegt. Det har bildats mobbare av människor som påstår att man kan ta död på en hel klunga bara genom att stå på scen.

– Allting handlar om psykologi. Jag måste finna en avvägning mellan att springa med flocken och att tänka själv, säger Martina

– Det är nåt läskigt med att alla tar mössan i hand. Man är fullt frisk, men stänger in sig, säger Gunilla.

Samtalsämnena är dessutom dokumentären ”Josefin & Florin” av Joanna Karlberg och Ellen Fiske på SVT Play och ”Hillary”, en dokumentär i fyra delar av Nanette Burstein, även den på SVT Play. 

Vidare berättar Martina om ett ovanligt mejl som hon fick av författaren Leif Holmstrand sedan hon kritiserat han senaste lyriksamling. Samt om en motkritik hon fick av författaren Tova Gerge efter en annan recension. Gunilla delar med sig av ett försök att gästrecensera Carin Hjulströms deckare i categorin ”cosy crime”.

Slutligen berättar Martina om ett trevligt hembesök hos Siw Malmqvist, som dessvärre inte får vara med i ”Let's dance”.

 

 

Avsnitt 179: ”Springa med flocken”.