Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Podcast: Kupletten om kulturprofilen

Sara Jangfeldt framförde sin brännande Arnault-satir.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jean-Claude Arnault.Foto: ALEX LJUNGDAHL

I det senaste avsnittet av podcasten Lunch med Montelius pratar Gunilla och Martina om Expressens kulturfest och gala där priserna för 2019 delades ut.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Expressens kulturpriser har delats ut under en hejdundrande fest på Nalen. Gunilla och Martina eftersnackar om festen och om kupletten om kulturprofilen som rörde upp känslor i publiken på Nalen. .

Numret som Sara Jangfeldt sjöng med bravur driver med kulturprofilen på svensk-franska och kommer från ”Den sista kabarén” som Gunilla såg och recenserade på Soppteatern i Stockholm för ett år sedan. Hennes nummer efter att Matilda Gustavsson hade tagit emot Björn Nilsson priset för god kulturjournalistik, för sin reportagebok ”Klubben”. 

– Sångtexten var briljant. Men det var nåt som var lite otäckt, säger Martina. 

– Någon grät. Andra var positiva. Jag tycker att hon skjuter en vass pil rakt in i hans hjärta, säger Gunilla, som hade bokat Jangfeldt.

– Det kan handla om min egen överdrivna skuldmedvetenhet. Man är förbunden med honom, och jag tror att den ångesten kommer tillbaka. Det har ett högt konstnärligt värde, för att vi själva blir avklädda, säger Martina.

Det är fortfarande så rått allting.

– Men det här är ett Karl Gerhardskt sätt att kommentera samtiden som är fullständigt rimligt, menar Gunilla.

– Det är fortfarande så rått allting, men jag tycker att det är imponerande med ett konstnärligt uttryck som sätter i gång så mycket, säger Martina.

Dessutom pratar Gunilla och Martina lite extra om Spelmannen-pristagaren Peter Mattei och de skyhöga kraven för att få Expressens priser. I motsats till Augustpriset som Gunilla och Martina menar är ”lite på en höft”. 

Martina Montelius kommer exempelvis aldrig att få Augustpriset. 

– Det beror på Augustprisets ”mellanraderna-kriterier”, säger Martina.

– De måste innehålla landsbygd och trasig familj. Dina böcker är alldeles för roliga, säger Gunilla.

Se hela Expressens kulturfest här

Lyssna på nya avsnittet av Lunch med Montelius här. 

Lyssna också på den vilande intervjupodcasten Ligga med Brodrej – med bland annat en intervju med Sara Jangfeldt.