Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Podcast: De kommer att sondmata Lisa Nilsson

I det nya avsnittet av Kulturens podcast Lunch med Montelius försöker Gunilla och Martina uppvigla kulturlivet som har fått nog av restriktioner.

Dessutom har Martina Montelius läst sin ofrivillige halvbrors nya roman om deras gemensamma pappa.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Får man obstruera mot restriktioner? Varför kan inte kulturlivet visa mer stake?

https://embed.radioplay.io?id=102825&country_iso=se

Martina Montelius egen teater försöker man parera de nya restriktionerna genom att dela upp en föreställning i två.

– Det blir väldigt jobbigt för skådespelarna. Och dubbelt så dyrt. Det innebär att vi går back och får ett enormt underskott som gör att vi inte kommer kunna producera kommande föreställningar, säger Martina Montelius.

– Nej, nu får det vara nog. Jag tycker att alla ska obstruera och spela på! Visa lite mer stake, tycker Gunilla Brodrej. 

– Publiken tar med sig sina covid-pass och visar leg. Ingen klagar. Jonas Gardell skrev en mycket bra text på Expressen Kultur, ”Vore det inte rimligare att tillföra vården resurser?”.

– Det var samma dag som den lilla kulturdelegationen satte sig i Riksdagen för att visa att de fanns. Lisa Nilsson, Per Andersson, Malena Ernman, Vicky von der Lancken.

– Lisa Nilsson är ju väldigt samhällsengagerad.

– Ja hon är svinbra.

– Det är klart att ingen vill döda någon, men allt det här saknar logik. Vi räddar inga liv, däremot är det är ett allvarligt hot mot demokratin. Man ska komma ihåg att tillgången till kultur är en demokrati- och folkhälsofråga.

...jag tycker att hela kulturlivet ska resa sig...

– Det finns ju inga som demonstrerar, bara galna antivaccare och så kloka barn som demonstrerar för att vi ska ha ett klimat som vi kan överleva i. Men jag tycker att hela kulturlivet ska resa sig som en...

– ...en icke genus eller könsdefinierad mänsklig varelse...

– ...och säga ”NEJ. Vi skiter i det där, vi är så bra på att spela säkert så vi tänker fortsätta med det. Bura in oss om ni kan. Vi kommer hungerstrejka, ni får sondmata oss. Som suffragetter”. De kommer att sondmata Lisa Nilsson.

Sedan berättar Martina Montelius om hennes ofrivillige äldsta halvbror Martin Jonols nya bok om deras gemensamma pappa, ”Stalin på Östermalm”. Där omnämns Kristina Lugn som ”studentskan”. 

– Det roliga med det här är att jag kanske har ännu fler halvsyskon, säger Martina.

Kunde det rentav vara en god idé att försöka söka upp alla okända halvsyskon och kanske göra konst av det. En modell av detta växer fram under samtalet som utmynnar i föreställning ”Titta pappa en levande cirkus”.

Slutligen pratar Gunilla och Martina om Lars Lerins nya serie ”Vägen ut” i SVT. Kanske hans bästa hittills.


Lyssna på podden i spelaren ovan eller där poddar finns. Lunch med Montelius är en podcast från Expressen Kultur som utkommer varannan onsdag.