Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pernilla och Dragomir borde spela ”Fröken Julie”

Gösta är väldigt snäll. Foto: LUKAS MOODYSON / HBO NORDIC / MEMFIS FILM
Dragomir Mrsic.Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT NYHETSBYRÅN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Gunilla Brodrej och Martina Montelius äter pizzabuffe i Sundbyberg och pratar om vad vi kan förvänta oss av den nya säsongen av ”Stjärnorna på slottet” och om ”Gösta” på HBO Nordic.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Martina är clairvoyant. Hon har gått och tänkt på att Pernilla Wahlgren skulle passa så bra ihop med Dragomir Mrsic och så visar det sig plötsligt att de medverkar i den nya säsongen av Stjärnorna på slottet.

– Jag vill att de ska bli ihop. Han kanske är den rätte. Hon kan ju inte vara ihop med nån som är tråkig. Jag känner på mig att Dragomir och Pernilla kan skratta tillsammans. Han är i hennes ålder men har en ung, biffig köttig machoutstrålning

Gunilla upplyser om att han redan tycks ha en kvinna. Men hon har också kollat upp stämningen på slottet lite grand, genom att titta på Julia Dufvenius frikostiga Instagram och lyssna på Wahlgren & Wistams podcast.

– Det verkar vara mysigt på alla fronter. Folk tackar bara ja till ”Stjärnorna på slottet” om de vet att det kommer bli en mysig vecka.

Claire Wikholm.Foto: OLLE SPORRONG

– Det roliga är ju när Jonas Gardell skäller ut sin fiollärare eller när Claire Wikholm skäller ut Morgan Alling.

– Det är det som går till historien.

– Folk månar så mycket om sitt eget välbefinnande att de bara tackar ja om det blir mysigt.

– Sorry, men då blir inte programmet intressant.

– Men vänta nu SVT. Pernilla Wahlgren har redan en hel pågående tv-serie där hon berättar precis allt. 

– Ja, men kanal fem har en begränsad publik. Nu kommer resten av Sveriges befolkning också veta allt om henne, säger Gunilla.

– Nu återstår bara alla medvetslösa och dövstumma. De måste få information om Pernilla Wahlgren genom Helen Keller-språket. Det får tryckas fram i deras handflator, säger Martina.

Dragomir Mrsic.Foto: ULRIKA MALM / SVT

I Wahlgren & Wistams podcast berättar Pernilla Wahlgren om hur överraskad hon blev att Dragomir var så kunnig och mjuk. Det visar sig att han är en före detta grovt kriminell. Rånat bank och suttit i fängelse. Han fick sig en tankeställare i fängelset, sadlade om och blev skådespelare.

– Det är ju roligare än att de får sig en tankeställare och blir religiösa, säger Martina som skulle vilja att Pernilla och Dragomir spelade ”Fröken Julie” på hennes teater, Brunnsgatan 4.

 – Jag tror att Pernilla Wahlgren har bildningskomplex. Hon kommer bli svårast att få ut på banan, jag tror hon är rädd, säger Gunilla.

– Jag vet att hon kan det, säger Martina.

De lämnar drömmen om ”Fröken Julie” och övergår till att prata om ”Gösta”, Lukas Moodyssons serie på HBO Nordic som handlar om den alltför snälle psykologen Gösta.

Mattias Silvell i ”Gösta”.Foto: LUKAS MOODYSSON / HBO NORDIC / MEMFIS FILM

– Jag vill att den här serien ska förlösas, vilket jag skrev i min recension, säger Martina.

– Jag undrar om det kommer hända, det är ju bara pappan som får utbrott, säger Gunilla.

– Jag vill komma åt den där snällheten, för den enda andra som håller på med snällhet i det här landet är Stefan Einhorn. Jag blir beklämd.

Martina minns sin medverkan på Alexandra Charles litteraturkryssning. Där föreläste även läkaren Stefan Einhorn.

– Stefan kommer in med sin puderrosa tröja och säger till publiken ”kan alla härinne som tycker att de är snälla räcka upp handen”, och andra inte alls snälla saker. Jag tycker inte man ska våldföra sig på sin publik. Att alla ska komma fram till totala självklarheter som en treåring fattar. Jag stod inte ut, säger Martina.

Men tillbaka till ”Gösta”.

– På våra streamingtjänster är det inne att göra djupdykningar hos mördare och psykopater. Jag skulle vilja se en lång serie djupintervjuer med en riktigt aggressionshämmad snäll människa. Jag är ju nästan just det. Jag säger ju nästan aldrig nej, säger Martina.

– Det första som händer när man är så snäll, tjänstvillig och förekommande är att människor tappar respekten för en, säger Gunilla.

Ju mer privat desto mer undergiven blir du.

– Å andra sidan. De gånger jag faktiskt h a r sagt nej har det förbättrat min relation till andra människor. De börjar ta lite mer hänsyn. Det borde inte behövas, men så är det, säger Martina.

– Det är så långt ifrån ditt naturliga sätt att vara. Ju mer privat desto mer undergiven blir du. 

– Det är ju rädsla. Det finns nåt fint med det också.

– Omedelbar snällhet funkar jättebra.

– Men det funkar inte att säga ja till alla.

– Man måste träna sig på att uttrycka sin vilja.

Amy Deasismond och Vilhelm Blomgren i ”Gösta”.Foto: Lukas Moodyson/HBO Nordic / HBO Nordic

– Hela persongalleriet i ”Gösta” är fullt av människor som är upptagna av sina egna impulser. 

– Och alla söker bekräftelse från Gösta. 

– Alla karvar i Gösta hela tiden.

– Och då blir det så sorgligt.

– Det finns också ett stråk av intolerans mot människor som har det svårt. David Eberhardskt.

– Ja. Serien lockar fram våra impulser att säga att de ska skärpa sig. Det ska som sagt bli intressant att se hur den utvecklar sig. Se den, säger Martina.

– Bästa dialog jag hört i en tv-serie sedan ”Skam”, säger Gunilla.