Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lunch med Montelius i Expressen TV

Lunch med Montelius
Full TV-produktion övervakad av Erland Josephson.

Martina Montelius och Gunilla Brodrej poddar live på Teater Brunnsgatan 4.

Innehållet är som vanligt högt och lågt och givetvis blir det kommentarer apropå den nya kulturministern. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST/EXPRESSEN TV | LUNCH MED MONTELIUS. Expressen Kulturs populära podcast firar sitt 150:e avsnitt med att podda live framför publik. Bland annat bemöter Martina Montelius kritiken från Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell. Han har reagerat på de invändningar som har riktats mot Amanda Lind. I synnerhet Martina Montelius text i dagens Expressen som han tycker uttrycker förakt. 

I den texten frågar sig Martina Montelius varför Amanda Lind har tackat ja till att vara kulturminister som ju är ett så utsatt jobb, när hon verkar ha det så trevligt som hon har det. 

En mardröm

"För mig framstår allt med ministerjobbet, utom lönen, som en mardröm. I synnerhet detta att ens personlighet och privatliv plötsligt nagelfars i massmedier. Och Amandas liv verkar så trevligt! Hon älskar att nålbinda, kolla på hockey och lajva – gärna som alv. Hon är legitimerad psykolog; ett mycket bra jobb, även det välbetalt och meningsfullt", skriver Montelius och fortsätter: 

"På fritiden kunde hon umgås med maken Ola, även känd som Björnola, som på bilder och Youtube kan ses såväl levitera vitmålad ovan en stubbe som spela didgeridoo tillsammans med en kille som heter Andris Fågelviskaren".

Förbannad

Johannes Klenell kontrar: "Och här någonstans börjar jag bli förbannad. För det Montelius frustar över är min barndom. Jag växte upp i ett enormt före detta barnhem på värmländska landsbygden. När jag föddes hade vi knappt el", skriver Klenell och fortsätter: "Vi arrangerade festivaler. Kulturevenemang. Konserter. Spelmansstämmor. Medeltidsveckor" (...) "Vi föddes i det här. Min familj är kulturarbetare. Bland de seriösaste man kan hitta. Ändå är det enda Montelius förmår sig att se från sin teater på Brunnsgatan 4, när hon tittar på vår nya kulturminister, Camilla Läckberg-deckare och blockflöjtstoner på kulturdepartementet. Ni stockholmare vet fanimig ingenting". skriver Klenell.

Men avsnittet innehåller mycket mer än så. Bland annat minns Gunilla och Martina sina favoritavsnitt. Och vad som händer när Stockholms institutionsteatrar flyttar ut på stan hur man går tillväga när man håller på att kissa på sig hemma hos Jan Malmsjö.

Johanna Lazcano medverkar också med ett smakprov ur hennes humoristiska monolog "Världen enligt Lazcano". Och en kvartett från The Entertainmen sjunger signaturmelodin. 

 

I tv-spelaren ovan visas "Lunch med Montelius" LIVE från Teater Brunnsgatan 4. 

Rättelse: Johannes Klenell är kulturredaktör på Arbetet och inte Arbetaren, som det sägs i podden.

Texten är uppdaterad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!