Man får vara intresserad av sig själv som författare

Christine Baranski, Audra McDonald och Meryl Streep.
Foto: broadway.com
Aris Fioretos i ”Babel”.

P O Enquist avlider och blir ihågkommen, Aris Fioretos värjer sig i Babel och Meryl Streep välter internet.

Högt och lågt samsas som vanligt i podcasten Lunch med Montelius.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. I det nya avsnittet av ”Lunch med Montelius” äter Gunilla och Martina en bowl i Vällingby centrum och pratar om framtiden, ”Babel” och Broadway, men först om P O Enquist.

– TV4 ringde och väckte mig med budskapet och ville att jag skulle komma in, så jag hann inte ta in att min absoluta favorit bland svenska författare var död förrän efteråt, säger Martina.

– Det är ett skifte som sker. Nu har nån försvunnit som var omistlig.

– En del lever ju upp till idén om sig själva och håller en distans och vill att den de pratar med ska ha kvar den där bilden, men P O Enquist verkade inte tänka på det.

P O Enquist.
Foto: LEO SELLéN / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Han hade alltid lite sportiga kläder på sig. Som om han var på väg ut på en promenad med sin hund. Och så det där fina ansiktet var som uthugget ur en bergvägg.

P O Enquist verkade vara sig själv och apropå detta kommer Gunilla och Martina in på det näst sista avsnittet av Babel, där ämnet som diskuterades av panelen var författaren, privatpersonen och personan. Apropå Michel Houellebecq.

Aris Fioretos påstod då att han var ointresserad av sig själv som författare och levde genom gestalterna i hans romaner.

Foto: SVT

– Jag skulle vilja fråga hur han har kunnat leva så länge och inte ha kommit ur det där, säger Martina. Hur funkar det att leva genom de figurer som han skriver om?

- I brist på en egen inre kompass är det kanske bra. Då tycker jag att hans hållning är sympatisk. Han tar sina litterära gestalter i handen och låter dem leda honom genom livet. Kanske tolkar vi det lite väl bokstavligt, säger Gunilla 

– Vi vet inte vad det betyder. Men en sak som jag hänger upp mig på är ”jag är inte intresserad av mig själv som författare”. Kom inte att försöka smäcka i mig det, varför är det så pinsamt att erkänna, varför är Aris ens med i ”Babel” då, undrar Martina.

– Det kanske är en besvärjelse, man borde inte vara så intresserad av sig själv som författare, försöker Gunilla.

Baranski, Streep och McDonald.
Foto: broadway.com

---

Nåt av det bästa som har hänt karantänkulturen på internet är ett nummer där Meryl Streep, Christine Baranski och Audra McDonald sjunger ”The Ladies who lunch” och höjer glasen i sina badrockar, ett nummer ur en lång hyllning för att hylla Stephen Sondheim 90 år. 

– Numret kommer ur musikalen ”Company” och handlar om kvinnor som varit tvungna att iklä sig olika roller, säger Gunilla.

– Kvinnor har tyvärr behövt göra det genom alla tider och får vi inte skåla för det kommer vi hänga oss, säger Martina.

---

Arbetsmarknaden är svajig. Scenkonsten är på fallrepet på grund av coronapandemin. 

Amanda Seyfried har antagligen sitt på det torra efter ”Mamma mia” och som ”ambassadör” för Lancôme, men när hon blev intervjuad i senaste Perfect guide, SvD berättade hon bland annat att hon hade gått intensivkurs för att bli doula. Där ser Gunilla sin framtid.

Amanda Seyfried.
Foto: GREGORY PACE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

– Vilken bra idé! Inte ta nåt medicinskt ansvar. Bara få vara ett stöd. Andas! Det vill jag, jag vet inte hur det går med mitt jobb, säger Gunilla. 

– Åh, vad jag hade velat ha dig som doula när jag födde mina barn! 

– Hade du inte varit rädd för att jag hade varit sträng? 

– Jag tror inte du hade varit det. Om jag var i fertil ålder skulle jag bli med barn bara på grund av det, säger Martina.

– Tack!

– Min riktiga stora dröm är att starta hunddagis. På Teater Brunnsgatan 4, med olika avdelningar för olika storlekar, vilket inte hindrar att jag på kvällstid bjuder in till en föreställning eller två, jag måste kanske bara utöka verksamheten och du och jag kan fortfarande podda, säger Martina.

– 

Sist i programmet tipsar Martina om tre romaner som tillsammans är den perfekta ingången till P O Enquists författarskap. 

– ”Kapten Nemos bibliotek”, ”Nedstörtad ängel” och ”Livläkarens besök”. Om man vill bli hypnotiserad av P O Enquist så kan man börja där, säger Martina Montelius.


Lyssna på nya avsnittet där poddar finns eller genom spelaren ovan.