Lunch med Montelius firar 200 avsnitt i dag

Här kan du se det tv-sända jubileumsavsnittet av ”Lunch med Montelius”.
Dramatikern, författaren och teaterchefen Martina Montelius poddar med kritikern Gunilla Brodrej.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lite avvaktande i början? Martina Montelius och Gunilla Brodrej vid tiden för starten av podden.
Foto: YLWA YNGVESSON

Idag livesänds det 200:e avsnittet av Expressen Kulturs podcast Lunch med Montelius.

Var med när podcasten får en ny signatur, sitter i utvecklingssamtal med Karin Olsson och har fiskdamm.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. – Ni låter jätteelaka, hatiska. Det går ju ut i sändning för evigheten, sa Lena Andersson till Gunilla Brodrej och Martina Montelius när hon gästade podcasten Lunch med Montelius i höstas. Det var efter att Brodrej och Montelius med möjligen lite för gott humör hade huggit tänderna i Åsa Linderborgs dagbok ”Året med 13 månader”. Lena Andersson ville bemöta ett specifikt yttrande beträffande henne och gjorde det live i podden. Det var ett sällsynt men mycket populärt gästspel. 

Huruvida kulturtanterna är elaka och hatiska överlämnar de åt lyssnarna att avgöra. Men ett visst mått av kritiskt bett har genomsyrat lunchen sedan starten. Ambitionen är att prata om kultur, i vid och smal mening, och då blir vissa tår trampade på. Pretentiösa kulturmän såsom Börje Ahlstedt, Mikael Persbrandt och Ola Rapace har fått sig en del slängar av sleven. Andra har fått kärlek öst över sig, i synnerhet till åren komna kvinnor som Gunnel Lindblom, Basia Frydman och Iris Apfel varav Apfel är den enda som fortfarande lever.

Från inspelningen av första avsnittet våren 2014.
Foto: YLWA YNGVESSON

Många lyssnare har följt podden sedan starten på Operabaren våren 2014. I det andra trevande avsnittet smugglade de in en bag in box på konditori Pallas och i det tredje avsnittet återvände de till sin barndoms förort Täby. För det mesta lunchar Gunilla och Martina ensamma vid ett bord på en restaurang över en bättre eller sämre lunch. Men genom åren har det hänt att de gjort avsteg från detta. 

Ett minnesvärt avsnitt spelades in på en offentlig supertoalett på Kungsholmen i Stockholm. En annan på Sandgrund i Karlstad dit de rest för att inspektera Mikael Persbrandts konst varefter de hamnade på efterfest hemma hos Lars Lerin och Junior. Vid ett annat tillfälle gick de på ”Kristina från Duvemåla” på Göteborgsoperan och hoppades hamna på efterfest med Benny Andersson. Hur det gick med det framgår av avsnitt 23 ”Duvemåla del 2”. 

I ett annat avsnitt fick Martina med bultande hjärta möta sin barndomsidol Pernilla Wahlgren backstage på Göta Lejon och man lovade varandra dyrt och heligt att samarbeta ”någon gång inom en period på 40 år”.

I januari 2019 livesändes det 150:e avsnittet av Lunch med Montelius (se ovan) framför en levande publik på Teater Brunnsgatan 4. Idag möter Expressens tv-publik det 200:e avsnittet av en podcast som började lite trevande med att ventilera begreppet kulturelit på Operabaren och i dag är skyldig till att med jämna mellanrum har utmanat och irriterat densamma. 

Återkommande samtalsämnen genom året har varit attraktiva svin i kulturvärlden, genidyrkan och inte minst den kulturbärande kulturtantens väsen. 

Vad det kommer att handla om i det 200:e avsnittet vet ingen. Lunch med Montelius jobbar inte med manus. Det är en podcast som kastar sig ut och ser vad som händer. Orädd och improviserande. Ungefär som en frifräsande kulturtant.


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79458&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.