Lena Nyman borde ha varit Ingmar Bergman

Foto: ÅKE MALMSTRÖM / DN TT NYHETSBYRÅN
Nyman som Bergman (bilden är ett montage).

Som barn lyssnade Martina Montelius ofta på Lena Nymans prat.

Det nya avsnittet av ”Lunch med Montelius” handlar om skådespelerskan som kunde blivit regissör.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. I det nya avsnittet av Lunch med Montelius pratar Gunilla Brodrej och Martina Montelius om skådespelaren och filmstjärnan Lena Nyman.

https://embed.radioplay.io?id=73717&country_iso=se

Brodrej har läst Nymans dagböcker och funnit en läsande, skrivande och knullande människa, och Montelius minns en mycket pratsam Nyman från sena kvällar tillsammans med Kristina Lugn. I Gnesta och på telefon.

– Ett tag när vi bodde i Täby ringde Lena väldigt ofta sent på kvällen. Hon hade en romans med en pilot och hon behövde en väninnekör. Hon pratade så länge att ibland tröttnade Kristina på att lyssna. Då lämnade hon över luren till mig. Jag tyckte det var jätteroligt att lyssna på Lena. Att lyssna på vuxna och deras grejer var jättespännande. 

Kristina Lugn och Lena Nyman.
Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN

De pratar också om Lena Nymans kroppskomplex. Präglad av tidens skådespelarideal som fortfarande stod under starkt inflytande av Inga Tidblad.

– Hon var inte den där svala klassiska, och om Vilgot Sjöman sa att hon skulle banta sex kilo så gjorde hon det och hon älskade ändå honom, säger Gunilla.

– Förstår du hur mycket förspilld mänsklighet och begåvning genom hela historien som hela tiden förvandlats till nån slags bonsaiträd av andras krav och idiotiska förväntningar.

Inga Tidblad.
Foto: LENNART NILSSON / OKÄND

– Det skulle ju ha varit Lena Nyman som var Ingmar Bergman, säger Martina.

Vår bild av präglas av de roller hon gjorde hos Hasseåtage. Under andra omständigheter hade hon kunnat bli regissör. Som Josephine Bornebusch som ett samtida exempel som hade kunnat fastna i Mickan-rollen, säger Gunilla.

– Istället kavlade hon upp armarna och skriver en egen tv-serie. Bestämmer själv allting, säger Martina.

Dessutom tittar Brodrej och Montelius närmare på Lottie Knutsons höstlovstips i SVT:s Morgonstudion.

Trevlig lyssning.