Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena Andersson: ”Ni låter elaka och hatiska”

Lena Andersson.
Foto: HENRIC LINDSTEN / BOKFÖRLAGET POLARIS

Lena Andersson hade invändningar mot poddens samtal om Åsa Linderborgs bok.

I det nya avsnittet av Lunch med Montelius ger hon sin kritik i realtid.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Det är över en bättre lunch som Lena Andersson, Gunilla, Brodrej och Martina Montelius träffas för att prata om hur de pratade om Lena Andersson i ett tidigare avsnitt av podden. 

https://embed.radioplay.io?id=72195&country_iso=se

Förslaget att leverera kritiken i realtid kom från författaren och DN-krönikören själv eftersom hon tyckte att det var rimligare att medverka i podden än att inkomma med ett skriftligt svar. Därför beställdes bord på anrika Konstnärsbanan i centrala Stockholm. Det ska tilläggas att Lena Andersson var mätt vid tillfället eftersom hon inte ville prata med mat i munnen. 

– Jag vill komma och bemöta er eftersom ni var så elaka och höra hur ni tänker om det, och så finns det vissa frågor som går att vidareutveckla. Jag var särskilt intresserad av det där med kvinnosyn som ni pratade om (det här var i ett samtal som handlade om Åsa Linderborgs ”Året med 13 månader”) och då tillskrivs vi båda en reaktionär kvinnosyn, men jag kallas också för man. Och det vore intressant att höra hur ni har kommit fram till det, säger Lena Andersson. 

Gunilla Brodrej, Lena Andersson och Martina Montelius på KB.
Foto: Privat.

Sedan följer ett samtal om kvinnosyn, Metoo, sexuellt samspel, den nya våldtäktslagstiftningen samt böckerna om Ester Nilsson. Och inte minst om vad man kan säga och inte säga i en podd. Åsikterna gick vitt isär.

https://twitter.com/AsaLinderborg/status/1296138111647453185?s=20

– Ni låter jätteelaka, hatiska. Det går ju ut i sändning för evigheten, säger Lena Andersson. 

Hör hur Lena Andersson utvecklar detta och lyssna på hur Gunilla och Martina svarar på kritiken. Avsnittet finns där poddar finns och i spelaren ovan.