Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot Persbrandts "Nyårsklockor" är löjlig

Miakel Persbrandt har fått kritik från bland andra Mia Skäringer. Foto: JUSSI NUKARI / TT / LEHTIKUVA TT NYHETSBYRÅN
Jan Malmös läste "Nyårsklockan" flera år i följd. Foto: LASSE SANDSTRÖM

I detta avsnitt av podcasten Lunch med Montelius dricker Gunilla och Martina medhavd glögg på konditoriet och pratar om surret kring Persbrandts nyårsgig.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

POCAST | LUNCH MED MONTELIUS. Opinion live har kontaktat Martina Montelius med en förfrågan om hon vill komma och debattera det faktum att Mikael Persbrandt ska läsa Lord Tennysons dikt "Nyårsklockan" vid tolvslaget i SVT.

– På nyårsdagen är det alltid som efter en kärnvapenkatastrof. Den konstigaste dagen på hela året, säger Martina.

Nyårskonserten med Wiener Philharmoniker. Foto: HANS PUNZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Och det här märkliga som går på tv, nyårskonserten från Wien. Det är den mörkblåaste, mest konservativa förstockade klassiska konserten som finns. Budskapet är att allt är exakt som det har varit i 300 år. Biljetterna kostar fortfarande 3000 kronor styck.

– Så tro inte att ni skulle kunna vara här, era jävla kommunister i Skandinavien, säger Martina.

Livet är för kort

– Vi ska inte prata om Persbrandt, vad spelar det för roll, undrar Gunilla.

– Vi får väl se hur det går. Jag fick ett sms häromdagen från Opinion Live (som sänds från Göteborg) där de på fullaste allvar frågade om jag kunde tänka mig att åka till Göteborg, alltså offra en hel resdag, sedan sitta i direktsändning i tv, sedan sova på hotell och offra en hel resdag till, i ett enda syfte, nämligen att kommentera det faktum att Mikael Persbrandt ska läsa "Nyårsklockan". Då tänkte jag: nu har det brunnit! 

Det är klart att man kan tycka ditten och datten om det, men jag kan ju inte åka till Göteborg och berätta vad jag tycker om en händelse som för övrigt inte har skett än. Alltså prata om ingenting. Då hade det varit bättre om de hade frågat om jag kunde komma till Göteborg och prata om begreppet ingenting, vad innebär det, för det är ändå nånting som vi benämner. Alltså: "existerar intigheten ?" Det skulle jag faktiskt kunna tänka mig att åka till Gbg och prata om, säger Martina.

– Det sms:et skulle jag vilja se, säger Gunilla.

– "Vill du komma till Opinion Live och diskutera begreppet ingenting?".

– Men tycker du nånting om det där med Micke, undrar Martina.

– Saken är den att jag tycker ingenting, säger Gunilla.

Mia Skäringer. Foto: OLA KJELBYE / SVT

– Men en del är ju jättearga. Som Helena Bergström och Mia Skäringer, de är asförbannade.

– Jag tycker att det är störtlöjligt, säger Gunilla.

– Mia Skäringer skriver på sitt Instagram: "Ring ut det nya, ring in det gamla". Och Helena Bergström kommenterar: "hur är det möjligt"? Det är som att de tycker att SVT skulle ha störtat metoo. Att det först kändes som att det började ljusna, Jean-Claude dömdes till fängelse och det startades olika processer på arbetsplatser runtom i landet, men i ett slag så nedstörtades allt det här, och kvar fanns bara ruiner.

– Det handlar om att en av Sveriges främsta skådespelare ska läsa en dikt, säger Gunilla.

– Hur lång tid tar ens den där dikten? Det får sådana groteska proportioner, säger Martina.

Hör resten av resonemanget i avsnittet där Gunilla och Martina dessutom pratar om Erik Haag och Lotta Lundgrens svek på julafton, Robert Fux bankvalv samt konsten att komma i gång på morgonen. Lyssnarna får också möjlighet att stifta närmare bekantskap med subkulturen ASMR.

 

 

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen där Martina Montelius och Jan Guillou diskuterar metoo-rörelsen och domen mot Jean-Claude Arnault.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!