Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ivar Lo:s Pingvin föll i koma vid orgasm

Nicklas Norell som Mikael i ”Godnatt jord”.
Foto: SVT Öppet arkiv
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det här gör barnskådespelaren i ”Godnatt jord” nu och så många kvinnor hade Ivar Lo Johansson.

Gunilla Brodrej och Martina Montelius pratar som vanligt högt och lågt om kultur i podden Lunch med Montelius.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Martina Montelius och Gunilla Brodrej spelar in podden över en bit mat på Nalens restaurang i centrala Stockholm. De följer upp några trådar från förra avsnittet. Bland annat har de fått tag på en av barnskådespelarna, som spelade den lille Ivar Lo (Mikael) i den legendariska tv-serien ”Godnatt jord”, Nicklas Norell. Han blev både förvånad och glad över att bli kontaktad. ”Godnatt jord” föll ju i glömska efter premiären 1979.

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/223-ivar-lo-s-pingvin-foll-i-koma-vid-orgasm-116697/light?platform=podplay

– Hela Nicklas första sommarlov gick åt till att spela in på Erstaviks säteri i Nacka. Det var sommaren efter ettan, han var åtta år och gick in för rollen. Han minns särskilt att grötscenen togs om väldigt många gånger. Han var så mätt och så uttråkad att mjölken sipprade. Keve Hjelm hade varit bra på att säga hur han skulle göra. Men att han hade haft en huvudroll i det där första avsnittet förstod han inte.

Nicklas Norell minns också att han fick 6000 kronor i gage som han bland annat köpte en optimistjolle för. Han fick bra kontakt med skådespelaren Lena Granhagen som tog med honom till Stockholms stadsteater där han fick en liten statistroll i ”Ett dockhem”. Sedan var teaterkarriären över. Skådespeleriet har dock Norell haft användning för i sitt arbete inom finansbranschen där man kan behöva gå in i olika roller.

Lena Granhagen och Nicklas Norell i ”Godnatt jord”.
Foto: SVT

Podden sticker emellan med en utläggning om röster, planerar för en jubileumsduett och uppfinner därmed ett gig till Benny Andersson. Dessutom stannar de upp vid ett stjärnögt möte med Joakim Paasikivi

– Du svärmade för Anders Tegnell, jag svärmar för Paasikivi, säger Brodrej.

Martina Montelius har sett de första avsnitten av nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” och undrar varför inga lesbiska par kan eller vill och får delta. 

– SVT måste ha letat som besatta. Jag undrar om flatorna har för bra självbevarelsedrift. Men jag hoppas att den dagen ska komma, säger Montelius.

Förutom att försöka få tag på Nicklas Norell i ”Godnatt jord” har Gunilla sedan förra gången fått i läxa att läsa på om Ivar Lo-Johanssons kvinnor och funnit en heltäckande bok författad av Margareta Wersäll, ”Ivar Lo-Johansson och kärleken: kvinnorna i hans liv och verk” där en hel kavalkad av kvinnor presenteras. Flera ville gifta sig, men Ivar Lo ville vara fri även om han hade svårt att vara ensam.

Ivar Lo-Johansson på gamla dar.
Foto: RAGNHILD HAARSTAD / TT NYHETSBYRÅN Svenskt PressfotoKvinnorna är dansaren Maria Nordberg, adelsdamen Loyse Sjökrona, raggningsgeniet Lilian Kåge, friherinnan Ingrid Stiernblad, författaren Sara Lidman, poeten Ann Smith och småskollärarinnan Gun Vinberg. Här finns alltså flera spännande namn, flera av dem betydligt mycket yngre än Ivar Lo, och podden fastnar för Ingrid Stiernblad, som Ivar Lo-Johansson beundrade högt och gav smeknamnet Pingvin. 

– De verkar ha haft ett fantastiskt sexliv. Pingvin föll i koma när hon fick orgasm, säger Gunilla.


Lyssna på Lunch med Montelius i spelaren ovan eller överallt där poddar finns.