”Han kommer för att ta emot Nobelpriset i litteratur”

Martina Montelius mitt under inspelningen.
Foto: Privat.
Björn Runge.
Foto: ANNA BERGKVIST / GT/EXPRESSEN
Jonathan Pryce spelar också High sparrow i Game of thrones.
Foto: PHOTOSHOT / STELLA PICTURES PHOTOSHOT
Glenn Close har varit drivande i projektet med Björn Runges nya film.
Foto: DAVE ALLOCCA / DAVE ALLOCCA/STARTRAKSPHOTO.COM/ STARTRAKS PHOTO
Glenn Close och Jonathan Pryce spelar huvudrollerna i "The wife"

Hur kan filmregissören Björn Runge ha en sådan otrolig tajmning med både Nobelpris och Metoo för sin kommande film? Vilka guilty pleasures har Martina och Gunilla? 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på Lunch med Montelius – avsnitt 132

PODCAST | LUNCH MED MONTELIUS. I det nya avsnittet av Lunch med Montelius påstår Martina att Gunilla håller på att ta över kronan som celebriteten av de två eftersom hon för andra gången varit inbjuden att medverka i Filip och Fredriks tv-program i Kanal 5. Martina förnekar att de skulle ha ringt henne först.

– Du har ju klippkort hos Filip och Fredrik på Breaking news. Du är deras nya flickvän. Ni är som en ny familj. Du gör ju ingenting annat än att vara med där.

– Jag trodde de hade kommit fel när de ville att jag skulle komma och prata om Zlatan, för jag kan lika lite om honom som Zlatan kan om Birgit Nilsson, för att nämna en annan skåning. Men de hade hittat en kulturvinkel, säger Gunilla.

– Jag och alla lyssnarna vill veta hur det var.

– Framför allt är det roligt. Ja, jag säger det rakt ut: Det är kul att vara med i tv!

– Men det ÄR ju kul! Varför ska man sticka under stol med det? Vi som bara knegar hela dan och lever våra rutinliv. Kan inte vi få känna lite glamour och rock n' roll?

– Jag tror även att nyhetsankarna på Rapport tycker att det är kul att vara med i tv. Jag tror också att Kristofer Lundström tycker det är kul att köra Kulturnyheterna. 

– Annars skulle ju folk inte fortsätta. Claes Elfsberg och såna tröttnar aldrig, säger Martina.

– Inte konstigt att Marianne Rundström blev jätteledsen när hon inte fick vara programledare längre, säger Gunilla.

– Det var stake av henne att säga upp sig, säger Martina. 

– Så varför är ni alla så slöa med att erbjuda oss ett tv-program, säger Martina.

– Ni borde märka hur kul vi tycker att det är, säger Gunilla.

Vidare pratar Martina och Gunilla om "Wahlgrens värld", eftersom Gunilla håller på att skriva en text om den populära realityserien.


LÄS MER – Därför kan jag inte låta bli att titta på "Wahlgrens värld"


– Jag har slutat titta på det, jag känner att Pernilla har för mycket kramp fortfarande. Det är fortfarande det där fnisset hela tiden. Mitt favoritögonblick var när Pernilla och Bianca blev osams för att Bianca hade sagt nåt om föräldrarnas skilsmässa i en intervju. Då tyckte Pernilla att "nu när alla börjar bli sams, ska du ta upp det, hoppas du är nöjd!", säger Martina.

– Det har inte kommit upp mer efter det. Det är dråpligheter och inte komplikationer som kommer fram i den serien, säger Gunilla.

– Men ett tema är att Bianca, som är väldigt frispråkig, vill att hennes mamma Pernilla ska få ligga, säger Gunilla.

– Det där förstår inte jag – att vilja tänka på idén att ens förälder ska ha sex. Jag tror att mina barn skulle tycka att det var jätteobehagligt, säger Martina.

***

Till sist pratar de om Björn Runges kommande film. Martina har haft Lena Runge som gäst i sin talkshow i Borås. Tillsammans har paret Runge nu gjort en film, "The wife", med Glenn Close och Jonathan Pryce i rollerna. Martina och talkshowpubliken fick se 13 minuter förhandsmaterial från filmen som bygger på Meg Wolitzers roman med samma namn.

– Det är Glenn Close som har drivit på det här projektet, och när filmen äntligen kommer efter alla år så är det som att nån liten tomtenisse har suttit och kalkylerat alltsammans. Det handlar om frun till en författare som kommer till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur. Han är en typisk kulturman, och Glenn, som spelar hans fru, har behövt stått ut med alla otroheter och vidrigheter i alla år (#metoo). Och nu kommer han till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur. Man tror inte att det är sant. 

– Vi har en vinnare!

– Och tydligen var det jättesvårt att få nån manlig skådespelare att spela rollen som författaren. Antagligen för att den är too close to home, säger Martina.


Böcker i podden

Meg Wolitzer "The wife"


Tv/film i podden

Breaking news Kanal 5

Game of thrones HBO

Wahlgrens värld Kanal 5

Kulturnyheterna SVT

The Birdcage

Lyssna på alla tidigare avsnitt av Lunch med Montelius HÄR