Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han har Jimmie Åkesson en millimeter från sin näsa

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

I det nya avsnittet av Expressen Kulturs podcast Lunch med Montelius bearbetar Gunilla Brodrej och Martina Montelius valresultatet.

PODCAST. – Man vill ju bara dricka sprit och gömma sig, säger Gunilla Brodrej i det nya avsnittet av Lunch med Montelius.

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/233-beratta-nat-roligt-134120/light?platform=podplay

– Leva ett liv så avskild från samhället som det bara går? Jag skulle kunna bo i en stuga i skogen och bara leva på att skriva. Men hur skulle det egentligen vara för då skulle man nästan sluta läsa nyheter.

– Detta var min barnsliga tanke. Här har man skrivit olika saker i tidningen...

– ..och ingen jävel bryr sig.

– Jag skulle kunna ha det som jag har det på somrarna. Avskilja mig från folk. Springa åt andra hållet om jag såg nån. Men hur blir ett liv utan att delta i det?

– Då skiter man ju i alla utom sig själv.

En annan strategi är att försöka ha det så kul som det går. Och Martina roar sig verkligen kungligt just nu med sin ensemble på Teater Brunnsgatan fyra, där de håller på att repetera en pjäs av Staffan Göthe.

– Jag har aldrig skrattat så mycket på en kollationering. Man skrattar så mycket så det känns som att kroppen håller på att balla ur, säger Martina.

– Som när man var barn.

Men verkligheten kommer i kapp.

– Redan nu är känslan av förakt för människor med annan etnicitet sanktionerad uppifrån.

– Nu kan det bli verklighet med skamstraff mot barn och utvisningar av hela familjer. De kommer att vara andra klassens medborgare på riktigt. Och det är ju hyperallvarligt.

– Jag kan glädja mig i smyg åt hur Ulf Kristersson och co kommer att sitta och svettas i olika överläggningar med SD, säger Gunilla.

– Ja om du tänker dig att Ulf sitter först och myser i en sån här saccosäck, och det går ganska bra och den är alldeles blå den där saccosäcken, så himla mysig, tills man hör ”thump, thump, thump”, det är en illgul Jimmie Åkesson...

– ...100 kilo...

– ...i illgul mysdress och han gör bomben, och landar rakt i Ulfs knä så det blir som en dubbelmacka av två saccosäckar och Ulf blir bara som en liten ostskiva däremellan, en sån liten tunn som det blir när man slinter med osthyveln. Och Uffe sitter och försöker se nånting, men han har Jimmie Åkesson en millimeter från sin näsa hela tiden. För han vet ju att Jimmies politiska kuk är längre än hans. Den når högre. Och det får han lov att förhålla sig till.

Fortsättningsvis pratar Gunilla och Martina om eventualiteten att det skulle bli KD:are Roland Utbult som blev kulturminister. Och så häpnar Gunilla och Martina över omsvängningen i SVT: s Agenda där Anna Hedenmo bemöter MP:s och V:s kritik av SD:s politik och retorik med att säga att var femte person i Sverige hade röstat på dem och att SD själva inte anser att de har en rasistisk politik.


Sist får lyssnarna olika tips på humörhöjande tv. ”QI” på BBC där intellektuell stringens paras med flams, ”Dr K:s exotiska djurakut” där man får se fullvuxna människors kärlek till sina olika djur, på National Geographic channel, och ”Happy valley” på SVT Play med den gudabenådade skådespelaren Sarah Lancashire

Och det blir mer titt bakom kulisserna till det skrattiga repetitionsarbetet på Teater Brunnsgatan 4. 

– Desto mer ångest i en föreställning, desto mer flams blir det på teatern, säger Martina.


Lyssna på Lunch med Montelius i spelaren ovan eller överallt där poddar finns.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.