Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han blev känd genom Bergmans smocka

Regissören Ingmar Bergman sitter vid frukostbordet i hemmet 28:e februari där han förklarar varför han slog Dagens Nyheters teaterkritiker Bengt Jahnsson på käften dagen innan.
Foto: Gunnar Westerlind/EXP/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martina Montelius och Gunilla Brodrej.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Apropå Will Smiths smocka på Oscarsgalan minns Brodrej och Montelius kritikern Bengt Jahnsson som blev knuffad av Ingmar Bergman.

Dessutom blir det seminarium om Ivar Lo-Johanssons ”Godnatt jord”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Det mesta är sagt om örfilen som Will Smith gav Chris Rock på Oscarsgalan. Men Lunch med Montelius har en egen ingång.

https://embed.radioplay.io?id=115469&country_iso=se

– Chris Rock fick mycket stryk som liten. Det var hans normalitet. Om nån skulle slå mig i ansiktet skulle det ha fått mig mycket mer ur balans. Om man tittar på hur han reagerar, tar han slaget som en som inte blir slagen för första gången. Det är ganska normalt för honom, säger Martina.

– Chris Rock är möjligen väldigt stor redan, men nu kommer han bli odödlig. Ingen kommer någonsin glömma konferencieren som fick en örfil. Jag tänker på en annan person som alla skulle ha glömt om han inte fått en knuff av Ingmar Bergman 1969. DN:s teaterkritiker Bengt Jahnsson, säger Gunilla.

...hånade honom genom ett nummer i revyn Svea Hund.

Gunilla Brodrej har lyssnat noga på ett avsnitt av Snedtänkt om Bengt Jahnsson och har där lärt sig att samtidens etablissemang var hårt mot just Bengt Jahnsson. Hasseåtage gick både i offentligt svaromål samt hånade honom genom ett nummer i revyn Svea Hund på Göta Lejon.

– De var rasande på att Bengt Jahnsson inte tyckte allt de gjorde var bra.

– Han försökte ju bara vara en kritiker!

Gunilla frågar Martina om inte hon själv inte har fått lust att smocka till en kritiker nån gång, men Martina har varit frestad av att använda verbal vrede.

Det närmaste jag har kommit att gå i svaromål var när jag talade ut i Värvet.

– Jag har fått hålla i mig för att inte skriva hatmejl till en viss kritiker, säger Martina. Men det är nästan för känsligt för att prata om. Det närmaste jag har kommit att gå i svaromål var när jag talade ut i ”Värvet” hur sårad jag var, och sedan skickade jag det avsnittet till den här kritikern, säger Martina.

– Det var lite gränslöst, säger Gunilla.

– Mycket, jag ångrar det, men det var i alla fall inte misshandel.

– Det var lite 1960-tal över det hela.

Martina Montelius har övervunnit sin telefonskräck och ringt Avalon hotel i Göteborg och frågat dem om deras märkliga toalett-tankar.

Sist men inte minst pratar Gunilla och Martina om Ivar Lo-Johansson vars liv och verk inte tillnärmelsevis nämns så ofta som när de var barn och unga.

– Jag hörde det namnet lika ofta som jag hörde Lille Skutt, han var självklar, säger Martina. Gunilla har läst hans stora statar-berättelse ”Godnatt jord” i sin bokcirkel och sedan sett Keve Hjelms otroliga filmatisering på SVT Play. 

Martina drar sig därför till minnes de två gånger hon träffat den legendariske regissören.


Lyssna på Lunch med Montelius där poddar finns eller i spelaren ovan.