Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den konstigaste tv jag har varit med i

Programledaren Ella Petersson och domaren och SVT:s programdirektör Eva Beckman.
Foto: SVT
Martina Montelius och Gunilla Brodrej.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hotell ställer in badkar i sovrum, tävlingarna i ”Allt för Sverige” är för torftiga och frisyrerna i ”Kontrapunkt” för komplicerade. Dessutom lägger en kär podd ner och det är krig. 

Gunilla Brodrej och Martina Montelius har några klagomål.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Syskonpodden på Expressen Kultur ”Två män i en podd” har lagt ner och gjort så med ett briljant och avslöjande sista avsnitt. Gunilla Brodrej och Martina Montelius beklagar detta i det nya avsnittet av Lunch med Montelius. 

https://embed.radioplay.io?id=113168&country_iso=se

Daniel Sjölin är trött på att prestera och leverera framför kameran och ska från och med nu hålla sig i bakgrunden som producent för ”Lundströms bokradio” i Sveriges Radio.

– Daniel, Titti Schultz och jag satt i samma boktipsarpanel i TV4 och då märkte man hur såna som vi fungerar. När reklamen var slut var vi som vinthundar efter startskottet. Och att sen säga: ”Nämen offentlighet spelar ingen roll för mig. Det viktigaste för mig är helt andra saker”? Är man en sån som gillar det får man stå för det. Daniel skulle inte lika gärna sitta i en bokklubb hemma, säger Martina.

– Det som är så rörande med det här sista avsnittet är att Eric Schüldt blir dumpad av Daniel, säger Gunilla.

– Eric är ju ledsen, säger Martina.

Daniel Sjölin och Eric Schüldt.

Vidare framför Gunilla klagomål mot innovativ inredning av hotellrum, kritiserar allt för enkla tävlingar i ”Allt för Sverige”, samt förhåller sig undrande till det ambitiösa och tidskrävande frisyrfixandet i ”Kulturfrågan Kontrapunkt”.

”Eva Beckman lösgjorde sig aldrig från sin pulpet”. Hon satt som om hon var fastkedjad, säger Martina om den gången hon var med i ett julavsnitt av frågesporten.

– Det är ju jättesvårt att röra sig med en sådan frisyr, säger Gunilla.

– Det [Kulturfrågan Kontrapunkt] är det konstigaste tv-program jag har varit med i. Som en korsning av ”RuPauls dragrace” och ”Fråga Lund”.

Vidare tar Martina upp hur Pernilla Wahlgren pratar om Shakespeare i sin och Sofia Wistams podd apropå att hennes mamma Christina Schollin är med i ”(Macbeth)” på Dramaten.

– Hon säger att ”jag var beredd på att det skulle vara mossigt för att det är skrivet för så många hundra år sedan”. Men Pernilla! Det andra är att hon tjatar om att det är klart att man kan gå på tunga dramatiska uppsättningar, men ”egentligen vill människor bara skratta”. Det är ju faktiskt inte antingen eller, utbrister Martina. 

Gunilla Brodrej lyssnar på Filosofiska rummet i Sveriges Radio och invänder mot alltför abstrakta filosofiska resonemang om krig när det faktiskt är krig.

Sist förenas Gunilla och Martina i en unison hyllning av Netflixserien ”The Kominsky method”. Hur den förutom att locka fram skratt förändrar synen på livet, döden och – teatern. Det går att vara tung och rolig på samma gång.


Lyssna på Lunch med Montelius i spelaren ovan eller överallt där poddar finns.


Två män i en podd: Sista avsnittet

https://embed.radioplay.io?id=106781&country_iso=se

PODCAST. Det hade kunnat fortsätta i evighet, varför ska det sluta så här? En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.