Nu ser mammorna Trump genom sina barns ögon

Gräsrotsrörelsen i Ohio.
Foto: TONY DEJAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Red wine and blue.
Foto: TONY DEJAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump i valspurten.
Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Förortsmammorna har svårt att bemöta barnens frågor om Trump – nu står deras gräsrotsrörelse ”Red wine and blue” bakom den nya aktivismen. Dessutom tittar Gunilla och Martina närmare på ”Våra barns hemliga liv” i SVT.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. I Ohio har förortsmammor startat en gräsrotsrörelse kallad Red, wine and blue för att försöka avsätta den sittande presidenten. Flera av dem röstade in Trump, men kallar sig ”guilty voters” och har börjat tröttna. Dels för att Trump uttrycker förutfattade meningar om vad förortsmammor tänker. Dels för att de börjar ta sina barns frågor och invändningar på allvar. De ser helt enkelt presidenten genom sina barns ögon och upplever då att de lever i helt skilda verkligheter. 

– Barns moraliska kompass är skarpslipad. Vi vuxna har kölhalats kring så mycket slam i hela vårt vuxna liv så vi tänker att världen är åt helvete medan barnen bara ”nej vi kan inte ha en sån här president, är ni inte kloka?”, säger Martina Montelius.

– Kanske är det på grund av att vi klamrar oss fast vi barnen som det ploppar upp tv-program som ”Våra barns hemliga liv”. Därför att barn är det enda som vi kan stå att titta på, det är som en drog, säger Gunilla Brodrej.

– Jag grät som en fontän när jag tittade på det för jag tyckte att barnen blev så illa behandlade, säger Martina.

Ur ”Våra barns hemliga liv”.
Foto: SVT/Jarovskij

– Det vore bra att inkludera barn apropå det du sa om barns politiska medvetenhet, men om jag skulle producera ett tv-program om barn skulle det vara ett där barnen själva har makten. I stället för att vuxna ska sitta med hörlurar och håna och bedöma dem så borde det vara tvärtom.

Idén om detta omvända format, ”Våra vuxnas hemliga liv”, presenteras i sin helhet i det nya avsnittet ”Nu svänger mammorna”. Lyssna i spelaren ovan eller där poddar finns.


Lyssna på Lunch med Montelius

https://embed.radioplay.io/?id=75111&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.