Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lunch med Montelius: "Yoga med GW"

Martina Montelius och Gunilla Brodrej. Foto: YLWA YNGVESSON
Stjärnorna på slottet 2018. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Martina och Gunilla pratar om syrefattiga gym, föräldrar med kontrollbehov, Bibelns bortklippta kvinnliga evangelister och känslorna som kommer till uttryck i "Stjärnorna på slottet".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på Lyssna på Lunch med Montelius – avsnitt 149

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app Prenumerera i podcast app

PODCAST | LUNCH MED MONTELIUS. Martina Montelius känner sig som ett vrak efter jullovet.

– Det har blivit väldigt lite sömn. När det är meningen att man ska komma tillbaka efter en välförtjänt ledighet så är jag helt utarbetad, men det får jag inte deppa över eftersom allt jag gör är extremt roligt. Och Paolo Roberto om du hör det här behöver du inte påpeka att jag borde gå på gym varje morgon klockan fyra och stå på händerna och visa röven på Instagram.

– Det går inte att säga att man är trött i dagens samhälle utan att någon säger: "Om du bara börjar gå på ett jättetråkigt gym...", vilket jag har gjort, men jag står inte ut med miljön, först går man på ett sånt där gåband bredvid en 56-årig duktig man och på andra sidan en kvinna som lyssnar på nåt i sina hörlurar. Jag älskar ju att gå, men det är ingen luft och ingen framåtrörelse. Det är bokstavligen att gå och gå och aldrig komma till dörren. Det finns också en äldre man som är något av ett inventarium på gymet där jag bor och kan säga saker som "det där är en ny kille, får se hur länge han varar". Jag undrar vad han säger om mig, säger Martina.

Satans påfund

– Gym är ett satans påfund, men jag gratulerar dem som inte känner så och blir så där tröttlyckliga som de är på de rörliga reklamskärmarna för nån av de där gymen, säger Gunilla.

– De ser nyknullade ut. Det ÄR ju ett endorfinpåslag.

– Fameskoletrötta!

 – Det värsta med att träna är ju de andra människorna. Jag framstår nu som otroligt beskäftig, men min träningsform är att stänga in mig i ett rum, tända levande ljus och göra hemmayoga, säger Gunilla och rekommenderar Martina att prova Yoga with Adriene.

– Ja, jag håller ju på att utvecklas till Leif GW Persson. Ni som gör tv-program, här får ni ett gratis tips: Tänk er programmet "Yoga med GW", säger Martina.

Leif GW Persson. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Martina Montelius håller just nu på med att bearbeta Gunilla Thorgrens bok "Gud olydiga revben" för Dramaten

– I den boken har Thorgren gjort en genomgång av Bibeln och fått en rad insikter om hur präglat vårt sekulära samhälle är av den kristna världsåskådningen, av skapelseberättelsen och Gamla testamentet. 

Gudinnan Inanna

Thorgren nämner dessutom gudinnan Inanna i den 5000-åriga sumeriska mytologin som som kräver att få sin faders superkrafter och lurar av honom dessa när hon besegrat honom i en ölhävartävling.

– Tänk om det hade varit vår västerländska urmyt: dottern som överlistar sin pappa och blir queen of fucking everything. Och för att tala om Bibeln; vilka var det som följde Jesus till korset?

Gunilla Thorgren. Foto: GÖRAN SEGEHOLM / NORSTEDTS

– Det kanske inte var en slump att det var tre kvinnor och att dessa även gick och besökte graven och fann att den var öppnad, säger Gunilla.

– Det var som vanligt: när de manliga lärjungarna kände att de inte fick nån mer uppmärksamhet så orkade de inte investera något mer av sig själva. Då var kvinnorna där. 

– Jag ser framför mig att du kommer sitta i Opinion Live och käfta om Gud med Jonas Gardell.

– Eller i ExpressenTV. Det är min nya grej att jag krossar patriarkatet i Kultur-Expressen, säger Martina och syftar på inslaget som man kan se i tv-spelaren ovan.

Sven-Bertil Taube. Foto: OLLE SPORRONG

Gunilla har hört och läst en del intervjuer med Sven-Bertil Taube den sista tiden och det är som att alla reportrar känner sig nödgade att ställa frågan om han inte har dåligt samvete för att han inte var med sina barn när de var små. Han svarar sanningsenligt och utan omsvep att han nog var en dålig pappa. 

Pumpas på skamkänslor

– Jag är trött på det där. De levde i en annan tid. De var inte hemma med sina barn, det var väl synd. Men det är väl inte det viktigaste att pumpa dessa män på skamkänslor.

– Framför allt när det finns andra intressanta saker att fråga. Klockan tickar. Den där frågan kan man ju ställa alla män i den generationen, men just Sven-Bertil Taube, vad vill du veta, kanske att det har nånting med musik att göra? 

– Det finns en inbakad gråtförväntan, säger Gunilla.

– Det är väldigt mycket gråtförväntan i den nuvarande säsongen av "Stjärnorna på slottet", inflikar Martina.

Camilla Läckberg. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Camilla Läckberg är med i år och det svåra är att när hon ska vara med och reagera är det väldigt små delar av hennes ansikte som rör sig.

– Därför är det ju bra att hon säger "nu gråter jag". Det bra att hon är tydlig med vilka känslor hon har.

Gunilla och Martina drar sig till minnes gamla säsonger av "Stjärnorna på slottet", där det snyftades mindre och bråkades desto mer. Som när Claire Vikholm var med och konstaterade att Morgan Alling var självgod. Eller när Jonas Gardell vägrade spela fiol. Eller när Stefan Sauk gick från bordet i vredesmod. 

Pulka ska vara kaos

Slutligen vill Martina Montelius och Gunilla Brodrej rekommendera kortfilmen "6A". Och inser i samband med detta hur privilegierade de är som inte är lärare och därmed slipper hantera en grupp urstarka verbala översittarföräldrar som kör över en. Gunilla berättar apropå detta om en scen från pulkabacken i julas där föräldrarna hade arrangerat ett kösystem där barnen släpptes på under ordnade former.

– Så går det inte till att åka pulka. Att åka pulka ska vara kaos, det är ingen talmansrunda, utbrister Martina. 

I tv-spelaren ovan visas ett avsnitt av Kultur-Expressen där Martina Montelius debatterar #metoo med Jan Guillou.

Lyssna på det senaste avsnittet av Lunch med Montelius HÄR.