Ginger Minj i julshowen på Göta Lejon. Foto: Privat.Ginger Minj i julshowen på Göta Lejon. Foto: Privat.
Ginger Minj i julshowen på Göta Lejon. Foto: Privat.
Foto: ERICH STERING / DNFoto: ERICH STERING / DN
 Foto: ERICH STERING / DN
RuPaul.RuPaul.
RuPaul.
Detalj från affischen.Detalj från affischen.
Detalj från affischen.

Julshow med drag och en skitig historia från Forum

Publicerad

I det senaste avsnittet av Lunch med Montelius går Gunilla Brodrej och Martina Montelius på "Christmas Queens", en dragshow med några stjärnor från Rupauls dragrace.

PODCAST. Men först förklarar de för lyssnarna varför de inte pratar om Svenska Akademien i podden eftersom Martina Montelius mamma Kristina Lugn är ledamot.

– Även om vi skulle göra det så har jag faktiskt inte så himla mycket smaskigt att berätta om, säger Martina.

Men Gunilla delar med sig av minnet från ett märkligt samtal med den så kallade kulturprofilen [Jean-Claude Arnault] som har kopplingar till Svenska Akademien.

Pratade på toaletten

– När jag inte dök upp på deras evenemang [Forum för nutidskultur] kunde jag bli uppringd av honom för att han ville att jag skulle komma och bevaka. Det var långdragna telefonsamtal. En gång när han ringde pratade han så länge och ihärdigt att jag blev tvungen att ta med mig telefonen på toaletten.

– Men Gunilla! Det är nästan ett sexuellt övergrepp från din sida. Det illustrerade också att du sket i hans klubb. Sa det plopp?

– Nä, jag la väl lite papper i toastolen som ljuddämpare. Det konstiga är att jag har ett sådant livligt minne av det där. Jag tänkte kanske då att det inte var så passande, säger Gunilla.

– Ingen har gjort nåt mer passande i relation till den här mannen, säger Martina.

Publiken på Göta Lejon

Sedan följer ett försnack från det kokande publikhavet på Göta Lejon som väntar på drugorna från Rupauls omåttligt populära dragshowtävling.

– Alla svenskar är så peppade på nya grejer, säger Gunilla.

– Alla blir så extremt i gasen, nu händer det nåt, säger Martina.

– Det är som med maten, om det kommer nån ny mat hit vill alla äta den hela tiden, säger Gunilla.

– Det är ett gulligt folk, det är så lätt att göra oss glada, det är som med bebisar, om man viftar med nåt fint som blir de jätteglada, säger Martina.

– Det är den bästa nationella känslan, säger Gunilla

– Att kunna vara entusiastisk över saker som kommer utifrån!

Bob the Drag Queen är ett sceniskt geni

Dessutom rapporterar Gunilla och Martina om showen på Göta Lejon. Om att Bob the Drag Queen är ett sceniskt geni och att de aldrig har varit med om maken till publik.

– Dramatens publik måste gå på kurs hos den här publiken. Bob the Drag Queen gjorde samma iakttagelse som Gunilla om att svenska människor jublar åt allt. Det är som att vi är totalt svältfödda på upplevelser. Det här är inte som i New York, när man måste ta i från tårna för att nå fram. Här räcker det med att bara dyka upp, säger Martina.

Efteråt slår de sig ner på Hotell Malmen för eftersläckning och utvärdering av upplevelsen. 

– Den konstnärliga verkshöjden är inte grejen, säger Martina.

Hör allt om vad de tyckte om "Christmas Queens" i det senaste avsnittet av podden. 

Relaterade ämnen
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag