Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Filip Hammar: ”Fuck you alla kulturmänniskor”

I måndags fick Fredrik Wikingsson och Filip Hammar Expressens satirpris ”Ankan” på Nalen i Stockholm.

Komikerduon kom till Kultur-Expressen för att ventilera efter prisutdelningen och diskutera begreppet satir.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. ”Med en undantagslös värme för den lilla människan”. Så stod det i motiveringen när Fredrik Wikingsson och Filip Hammar i måndags mottog Expressens satirpris Ankan.

Men hur var det egentligen att stå i publiken på Nalen och ta emot Marianne Lindberg De Geers statyett? När komikerduon gästade ”Kultur-Expressen” visade det sig att de hade blandade känslor under kvällen.

– När formuleringen lästes upp stod vi långt bak i lokalen och fick kryssa oss fram genom folkhavet, säger Fredrik. Vissa såg inte att vi höll på att ta oss fram bakom dem, och man kunde höra hur de suckade och lät besvikna.

– Den där promenaden borde ju ha varit rolig, man borde ha känt ”fuck you till alla kulturmänniskor som ogillat oss från starten”, säger Filip. Men det var bara oerhört jobbigt, det var pinsamt.

Filip och Fredrik får pris av Expressens kulturchef Karin Olsson, flankerade av kvällens konferencier Robert Fux. Foto: OLLE SPORRONG

– Till skillnad från när Nour El Refai eller systrarna Kronlöf vinner priset, säger Fredrik, då tycker folk bara det är rimligt och härligt.

– När Fredrik mejlade mig för att berätta att vi skulle få Ankan blev jag inte ens glad, säger Filip. Det kändes mest som en provokation.

LÄS MER – Gunilla Brodrejs vinnarintervju med Filip och Fredrik 

Cynism eller hjärta?

Komikerduon var i många år i luven på Expressens kultursidas legendariske skribent Nils Schwartz, som i ett par tv-recensioner gav dem synnerligen besk kritik. I ett avsnitt av ”Kultur-Expressen” 2012 möttes de i ett samtal.

Se Filip och Fredriks möte med Nils Schwartz

– På den tiden hade jag utvecklat en extrem skepsis mot de där människorna som bara bedömer vad andra gör, Croneman och de där figurerna, minns Filip. Att skriva en krönika i veckan är inte ett jobb, att bara slakta en grej av Peter Settman. Det finns nåt farligt med kritiker som börjar mysa åt sina egna formuleringar.

I samtalet med Schwartz framgår att ni hatar att bli kallade för cyniker?

– Att vara cyniker är att ständigt leta efter något att störa sig på, funderar Fredrik. Då vill jag hellre vara entusiast, leta efter något som piggar upp, att vara en gospelspridare snarare än ”det här ska jag såga”.

Filip och Fredrik i ”Kultur-Expressen”.

Men Filip har svårt för formuleringen i motiveringen till satirpriset Ankan:

– Jag vill inte att folk ska tycka ”vilka fina människor” om oss, jag har inget behov av att uppfattas som en stor samhällsförbättrare med bultande hjärta. Och att vi har en ”undantagslös värme för den lilla människan”, vadå, har ni kommit på det nu, ska vi säga ”tack så mycket”? Fuck off, borde jag säga.

– Om man ska sammanfatta det jag och Fredrik så är det att vi har en enorm fascination för mänskligt beteende och går in i varje situation med hundra procent öppna sinnen.

 

Se hela programmet med Filip och Fredrik här:

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.