Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får man säga så på abortkliniken?

Martina Montelius och Gunilla Brodrej.
Vera Vitali och Erik Johansson som Lisa och Patrik.

I sista avsnittet av ”Bonusfamiljen” får Lisa ett konstigt svar av sköterskan på Abortkliniken.

I det nya avsnittet av Lunch med Montelius äter Gunilla och Martina lunch på trädgårdscafét Zetas och pratar om hur serien borde ha slutat.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Martina Montelius tycker att måndagarna har förlorat sin mening efter att det sista avsnittet sänts av ”Bonusfamiljen”. Gunilla Brodrej känner sig mer kallsinnig efter en säsongsavslutning som [Spoiler alert] slutade väl på alla fronter. Lisa gjorde inte abort trots fosterdiagnostiken.

– Det här är ju en ”stjärnspäckad dramakomedi” som inte kan sluta så mörkt, säger Gunilla.

– Jag grät när Lisa grät på Abortkliniken, säger Martina. 

– Förresten, varför skulle det vara mörkt om hon gjorde abort? Det är väl inte i Missouri vi befinner oss. Vi är väl inga pro-lifers!

I sammanhanget dramakomedi hade det varit helt unikt om hon genomfört aborten

– Nej, det måste man komma ihåg. Jag har gjort abort och skulle göra den aborten igen. Det finns ofta goda skäl. Även om det inte gör det ska vi inte lägga oss i det, säger Martina.

Ur ”Bonusfamiljen”. Sköterskan (Ida Gyllensten) ger besked.Foto: Skärmavbild SVT.

– I sammanhanget dramakomedi hade det varit helt unikt om hon genomfört aborten, så laddat är det.

– Och det blir ännu mer laddat genom diskussionen om fosterdiagnostik.

– En liknande svårighet har aldrig uppstått i ”Bonusfamiljen” som valet mellan att föda eller inte föda ett barn som har en medfödd funktionsnedsättning.

– Barnet är planerat. De ”hummelihummade” i Patriks döende pappas husvagn och då sa Patrik nåt i stil med att ”jag vill ha hur många som helst med dig” och det var antagligen då som barnet med Down's syndrom blev till, säger Martina. 

Nej det somnar bara in till dina hjärtslag

– Jag fick en obehaglig bismak av det sista avsnittet, säger Gunilla

– Det som fick mig att förstå att Lisa trots allt skulle behålla barnet är lite creepy. När Lisa satt med abortpillret i handen och frågade om fostret känner något svarar sköterskan: nej det somnar bara in till dina hjärtslag, då började ju Lisa böla jättemycket.

Patrik (Erik Johansson) och Lisa (Vera Vitali) i ”Bonusfamiljen”.Foto: Skärmavbild från SVT.

– Ja, vafan var det för nåt? Jätte pro-lifeigt.

– Får man säga verkligen säga så på riktigt?

– Egentligen intressant. För om hon trots detta hade svalt pillret hade ju serien varit helt unik. Men var kommer det där svaret ifrån? ”Somna in till dina hjärtslag”. Är det verkligen nån sköterska som har sagt detta i verkligheten?

– Jag blev känslomässigt programmerad av den repliken och tänkte ”nej, nej, behåll bebisen”, säger Martina.

Sol-och-vårad

Gunilla och Martina föreslår en alternativ händelseutveckling som skulle göra ”Bonusfamiljen” till någonting större än en stjärnspäckad ”Dramakomedi”: Patrik och Lisa separerar, hon går in i en depression och han drar till Goa och blir yogi och finner sig själv i ett moln av haschrök. Bigge följer med Danny till Mallis och blir sol-och-vårad. 

– Då skulle jag fortsätta titta, säger Gunilla.

Dean Norris som Hank Schrader och Bryan Cranston som Walter White i ”Breaking bad”.Foto: FRANK OCKENFELS / AP AMC

”Breaking bad” blev så bra som den blev , delvis för att man inte visste vad det var, mer än en tv-serie. När Dean Norris (som spelar Hank) fick läsa manus till piloten trodde han att det var en komedi. Men trots den skruvade upplägget blev det nåt djupare.

– Vi kan inte åstadkomma fantastiska tv-serier i Sverige, helt enkelt därför att klimatet är för fegt. Man måste ringa in det exakt från början innan nån ska våga satsa pengar på det. Och då kan det inte bli fantastiskt, för då får människor inte använda sin begåvning fullt ut. Och då blir det lite dussinartat. Och lättglömt, säger Martina.

Lyssna på det nya avsnittet av Lunch med Montelius: ”Somna in till dina hjärtslag”