Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Zuckerberg skrattar hela vägen till banken"

Johan Staël von Holstein intervjuas i "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män".Foto: Åsa Secher
"Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män" är ett samarbete mellan Expressen Kultur och podcastbolaget Soundtelling.

I veckans avsnitt av poddserien "Sex samtal om män" pratar Malin Ekman och Ida Ölmedal om en ny supermakthavare: Silicon Valley-mannen. 

Till sin hjälp tar de hans "pappa" – Johan Staël von Holstein. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

 

EKMAN/ÖLMEDAL | SEX SAMTAL OM MÄN. I podden "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män" grottar Expressens kulturredaktör Ida Ölmedal ner sig i maskulinitet, makt och relationer tillsammans med Malin Ekman, till vardags mediekommentator i Svenska Dagbladet.

I det andra avsnittet tar de en titt på vår tids nya supermakthavare: Silicon Valley-mannen, personifierad av företagsledare som Mark Zuckerberg och Elon Musk

De börjar med att intervjua hans "pappa" – entreprenören och debattören Johan Staël von Holstein, som personifierade 1990-talets IT-boom och -krasch. 

Johan Staël von Holstein

Det visar sig att Johan Staël von Holstein är lite besviken på sina arvtagare. 

Hans dröm om ett internet som frigör människor, och om fler humanistiska perspektiv bland programmerarna och ingenjörerna, har inte riktigt infriats. Facebook kallar han "ett klassiskt nördbolag", som hänsynslöst samlar på sig folks uppgifter.

– Vi är digitala slavar till dessa giganter. Vi måste ha ögonen på dem. Politiker borde gå in och klippa vingarna och sätta fotbojor på dem, säger han.

 

Facebookgrundaren, och Silicon Valley-mannen, Mark Zuckerberg.Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Johan Staël von Holstein har gjort sig känd som kritiker av klåfingriga politiker, men nu saknar han makthavare som bryter teknikmonopolen och "mardrömsföretagens makt".

– Men politikerna är ju otroligt illa pålästa, säger han och syftar bland annat på den amerikanska kongressens utfrågningar med Mark Zuckerberg om Facebooks integritetsövertramp.

– Han går därifrån, dricker champagne och skrattar hela vägen till banken.

Kvinnor i tech

Däremot tycker han inte att det är ett problem att IT-sektorn är en mansdominerad värld. (17 procent av amerikanska startups har en kvinnlig grundare och bara tre procent av riskkapitalet går till startups med en kvinnlig vd, enligt Forbes.) 

– Jag håller exempelvis på att lära mig allt om blockkedjor. Jag skulle säga att det är max tio procent kvinnor som är med. De har ju inte intresset, säger han.

Han håller inte med om att manliga investerare har svårt att se potential i en kvinnlig produkt.

– Det är lättare i dag att få riskkapital som kvinna än för en man. Det är lättare i dag att få en plats i en styrelse för en kvinna än en man, säger han.

– Hur många kvinnor är det som söker kapital, och hur många män? Jag skulle tro att det är nio av tio där också. Ska det då vara 50/50 utdelning?

– Har du själv något kvinnligt favoritprojekt, som du tänker investera i, frågar Ida Ölmedal.

– Jag kan inte komma ihåg när en kvinna sist hörde av sig till mig och ville att jag skulle investera, men jag har många kvinnliga favoritentreprenörer, som jag tycker är jävligt duktiga.

– Varför hör de inte av sig, tror du?

– Jag tror inte att det finns lika många, och det kan också vara en sån sak, att män ligger på mer. Jag vill hitta entreprenörer som brinner för sin sak, som är fundamentalt övertygade om att de har rätt och att de skall, som har passion för det de vill göra. Jag tittar inte på om de har invandrarbakgrund, om de är kvinnor eller män, om de är gamla eller unga.

Tipsar om jämställdhet

Johan Staël von Holsteins egna tips till Silicon Valley-mannen är dock:

– Tro inte att du kan allt, förstå att alla människor har en plats i en organisation, se till att bygga mångfaldsföretag där du tar in ekonomer, kreatörer och beteendevetare och där du har femtio procent kvinnor i ledningen, i gruppen som helhet och i styrelsen.

Podden handlar vidare om varför det är så svårt för kvinnor att nå den digitala ekonomins elitskikt, om att gifta sig med en nörd – och om varför många superrika i Silicon Valley blir preppers, bunkrar konserver och söker flyktvägar.

 

"Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män" är ett samarbete mellan Expressen Kultur och podcastbolaget Soundtelling. Lyssna på podden i spelaren ovan – eller på Acast eller Itunes.

Lyssna även på första avsnittet av podden om Horace Engdahl och Svenska Akademien.