"Kulturmannen är den unga kvinnans musa"

Publicerad

Varför blir man kär i Leonard Cohen? Varför kysser man sin lärare? 

I Malin Ekmans och Ida Ölmedals tredje samtal om män djupdyker de i ett infekterat ämne: relationen mellan den unga kvinnan och den äldre "kulturmannen".

Lyssna på podden i spelaren ovan.


PODCAST | EKMAN/ÖLMEDAL. Till sin hjälp tar de bland andra Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Therese Bohman – och Abba.

"Den andra kvinnan"

Ida Ölmedal saknar berättelser om den här relationen skrivna ur den unga kvinnans eget perspektiv, och tar upp Therese Bohmans roman "Den andra kvinnan" som ett lysande undantag. Hon skojar också om att det finns en linje från hennes egen första kärlek till mellanstadieläraren till hennes senare dragning till den äldre "kulturmannen" som ung vuxen.

– Han kanske är den första som ser henne som den hon vill bli, snarare än den hon är. Det finns en oerhörd kraft i det, säger hon.

Författaren Therese Bohman.Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Arendt och Heidegger

På så vis, påpekar de, kan även kulturmannen kan ha funktionen som en musa för den unga kvinnan: Han ger henne en självbild som tillhörande hans värld, som hon kan använda sig av för att svinga sig uppåt.

Malin Ekman exemplifierar även med filosofen Hannah Arendts relation till läraren Martin Heidegger.

– Det finns en väldigt smutsig bild av den äldre mannen som intresserar sig för en yngre kvinna, att han är banal och bara ute efter hennes ungdom och skönhet. I deras brevväxling framgår hur han är intresserad av hennes intellekt och ser henne som en stimulerande kraft, säger hon.

Filosofen Hannah Arendt.Foto: FRED STEIN / DPA TT / NTB SCANPIX

"Det kallas kärlek"

Men i dag har bilden av Kulturmannen blivit mer seriefigurslik – om han i Åsa Beckmans ursprungliga porträtt var en karismatisk maktperson med goda och dåliga sidor, beskrivs han i dag en slusk som begår regelrätta övergrepp mot kvinnor. Inte utan stöd i verkligheten, får sägas – men Ida Ölmedal ser ändå en tendens att för enkelhetens skull reducera alla ojämlika relationer till rent förtryck, kvinnan till offer och mannen till förövare.

– Men om man skalar bort kvinnans åtrå och lust, så skalar man bort en del av sanningen och det hjälper en inte i en feministisk analys.

Risken är att man missar den ojämställdhet i heterosexuella relationer som är mer komplex, och som inte går ut på att mannen förgriper sig på kvinnan. Malin Ekman tar upp Carin Holmbergs definition av makt i kärleksförhållanden i boken "Det kallas kärlek":

– Makt definieras som den enas förmåga att driva igenom beslut mot den andras vilja.

 

 

EKMAN/ÖLMEDAL

"Ekman/Ölmedal" är en podcast från Expressen Kultur och Soundtelling. Där samtalar kulturjournalisterna Malin Ekman (Soundtelling) och Ida Ölmedal (Expressen Kultur) om manlighet, makt och kärlek. Producent är Åsa Secher. 

 

Prenumerera på "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män" och lyssna på tidigare avsnitt på Acast. 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag