Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Kulturmannen är den unga kvinnans musa"

Varför blir man kär i Leonard Cohen? Varför kysser man sin lärare? 

I Malin Ekmans och Ida Ölmedals tredje samtal om män djupdyker de i ett infekterat ämne: relationen mellan den unga kvinnan och den äldre "kulturmannen".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på podden i spelaren ovan.


PODCAST | EKMAN/ÖLMEDAL. Till sin hjälp tar de bland andra Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Therese Bohman – och Abba.

"Den andra kvinnan"

Ida Ölmedal saknar berättelser om den här relationen skrivna ur den unga kvinnans eget perspektiv, och tar upp Therese Bohmans roman "Den andra kvinnan" som ett lysande undantag. Hon skojar också om att det finns en linje från hennes egen första kärlek till mellanstadieläraren till hennes senare dragning till den äldre "kulturmannen" som ung vuxen.

– Han kanske är den första som ser henne som den hon vill bli, snarare än den hon är. Det finns en oerhörd kraft i det, säger hon.

Författaren Therese Bohman.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Arendt och Heidegger

På så vis, påpekar de, kan även kulturmannen kan ha funktionen som en musa för den unga kvinnan: Han ger henne en självbild som tillhörande hans värld, som hon kan använda sig av för att svinga sig uppåt.

Malin Ekman exemplifierar även med filosofen Hannah Arendts relation till läraren Martin Heidegger.

– Det finns en väldigt smutsig bild av den äldre mannen som intresserar sig för en yngre kvinna, att han är banal och bara ute efter hennes ungdom och skönhet. I deras brevväxling framgår hur han är intresserad av hennes intellekt och ser henne som en stimulerande kraft, säger hon.

Filosofen Hannah Arendt.
Foto: FRED STEIN / DPA TT / NTB SCANPIX

"Det kallas kärlek"

Men i dag har bilden av Kulturmannen blivit mer seriefigurslik – om han i Åsa Beckmans ursprungliga porträtt var en karismatisk maktperson med goda och dåliga sidor, beskrivs han i dag en slusk som begår regelrätta övergrepp mot kvinnor. Inte utan stöd i verkligheten, får sägas – men Ida Ölmedal ser ändå en tendens att för enkelhetens skull reducera alla ojämlika relationer till rent förtryck, kvinnan till offer och mannen till förövare.

– Men om man skalar bort kvinnans åtrå och lust, så skalar man bort en del av sanningen och det hjälper en inte i en feministisk analys.

Risken är att man missar den ojämställdhet i heterosexuella relationer som är mer komplex, och som inte går ut på att mannen förgriper sig på kvinnan. Malin Ekman tar upp Carin Holmbergs definition av makt i kärleksförhållanden i boken "Det kallas kärlek":

– Makt definieras som den enas förmåga att driva igenom beslut mot den andras vilja.EKMAN/ÖLMEDAL

"Ekman/Ölmedal" är en podcast från Expressen Kultur och Soundtelling. Där samtalar kulturjournalisterna Malin Ekman (Soundtelling) och Ida Ölmedal (Expressen Kultur) om manlighet, makt och kärlek. Producent är Åsa Secher. 


Prenumerera på "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män" och lyssna på tidigare avsnitt på Acast.