Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konsten att ragga som en man

Foto: ÅSA SECHER

Kan två kvinnor ragga som en man? I "Sex samtal om män" går Malin Ekman och Ida Ölmedal ut på krogen för att testa saken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på podden i spelaren ovan.

PODCAST | SEX SAMTAL OM MÄN. Det avslutande avsnittet av Malin Ekmans och Ida Ölmedals poddserie "Sex samtal om män" handlar om självhjälp för män. De har läst den populäre manlighetsgurun och psykologen Jordan B Petersons bästsäljare "12 livsregler: ett motgift mot kaos". Bokens budskap kan sammanfattas som: Stå rak i ryggen och skjut bak axlarna.

Uppfyllda av denna maskulina kraft, ger de sig även ut på krogen för att prova på att "ragga som män" – ett uppdrag de gett sig själva i föregående poddavsnitt "Hur gör mediemän". Som plats väljer de mediemanshaket Riche.

 

Steg ett: Välj ut ett killgäng som verkar vara upptagna på afterwork. Avbryt dem milt men bestämt. Det är din tur nu.

Ida Ölmedal tar för sig. Det går bra.Foto: Malin Ekman

– Det var ganska lätt, konstaterar Ida dagen efter i podden.

 

Steg två: Hissa genom att dissa. Framhäv din kompis framgång genom att låtsas vara avundsjuk, ungefär som Alex Schulman talar om Sigge Eklund i deras podd.

Malin-splaining.Foto: Ida Ölmedal

Malin märkte att det gick utmärkt att "mansplaina" för en Riche-man utan att han tappade intresset. Men att bre ut sig skrytsamt om sin kompis föll inte i god jord.

– Det var som att när vi pratade om varandra med en manlig jargong zoomade de ut, kunde inte hantera det och blev konfunderade, säger hon.

 

Steg tre: Omfamna ditt resting bitch face. Det är inte ditt ansvar att hålla i gång konversationen. Le inte om du inte är road. Drick en flaska till under tystnad. Var Leif GW Persson.

Ida Ölmedal – mer GW än GW själv.Foto: Malin Ekman

Ida känner sig inte alls obekväm i rollen som GW.

– Det GW gör är att han inte tar socialt ansvar, inte ser folk i ögonen om det stör hans koncentration, suckar om han känner för att behöver sucka, sjunker ihop om han är trött, säger hon.

– Bara det att ens kropp får uttrycka det man känner, det känns ganska bra.

 

Steg fyra: Ta all plats. Manspreada. Have it all.

Riche-kvinnan Malin.Foto: Ida Ölmedal

– Så mycket med att vara kvinna är att göra sig mindre i kroppen, även när man flörtar. Det sätter sig i en. När jag gick hem och hade suttit bredbent, skrattat högt, pratat mycket och inte behövt slipa av mina kanter, kände jag mig friare i hela själen, säger Ida.

– Ja, det fanns något jagstärkande i att bete sig som en man, och det var väldigt ångestfritt, säger Malin.

Podden – som annars i huvudsak avhandlar varför Jordan B Peterson trots allt har fel – finns i spelaren ovan.

 

BOK I PODDEN

Jordan B Peterson: "12 livsregler – ett motgift mot kaos"

 

LYSSNA PÅ TIDIGARE AVSNITT

Horace Engdahl – mansgrisens återkomst

Silicon Valley-mannen tar över världen

Kulturmannen är den unga kvinnans musa

Är mannen överflödig?

Hur gör mediemän?

 

"Ekman/Ölmedal" är ett samarbete mellan Expressen Kultur och podcastbolaget Soundtelling. Den görs av Ida Ölmedal, kulturredaktör på Expressen, och Malin Ekman, journalist i Svenska Dagbladet. Producent är Åsa Secher.