Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Blondinbellas generation kräver mer av en man"

Isabella Löwengrip, entreprenör.
Foto: /IBL / /IBL
"Ekman/Ölmedal" är en podcast i samarbete mellan Expressen Kultur och podcastbolaget Soundtelling.
Foto: ÅSA SECHER

Blir männen utan kärlek när kvinnor kan försörja sig och skaffa barn själva?

I veckans avsnitt av podden "Sex samtal om män" pratar journalisterna Malin Ekman och Ida Ölmedal om singelinsemination, äggfrysning och vad som krävs för att bli Isabella Löwengrips pojkvän.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på samtalet i spelaren ovan.

PODCAST | SEX SAMTAL OM MÄN. Är mannen överflödig? Malin Ekman har funderat över ett svar på den frågan, som hon fick av Isabella Löwengrip för ett tag sedan:

– Kvinnor i dag har sin egen karriär, sin egen ekonomi, vi kan få barn själva. Ska en man komma och konkurrera med det liv man har måste han verkligen ha något att erbjuda. Vara rolig, smart och driven och ge massa kärlek och peppa en. Annars kan det vara, sa entreprenören i intervjun, som publicerades i Svenska Dagbladet.

Blondinbella och killarna

Nog är något på gång när dessa ord yttras av just "Blondinbella", tidigare frontfigur för den 90-talistgeneration som gjorde revolt genom att stadga sig och skaffa barn så tidigt som möjligt. Malin Ekman konstaterar att möjligheten till ägginfrysning och singelinsemination ger kvinnor två friheter:

– De får friheten att välja och friheten att vänta.

– Mina kvinnliga vänner vill ha både kärlek och barn, men de ser att det inte nödvändigtvis behöver hänga ihop. Det är lugnande, säger Ida Ölmedal.

Hon beskriver dessa tekniska framsteg som slutfasen på det sekel som gjort kvinnor oberoende av en dålig parrelation. Parallellt med detta löper kvinnors utbildningsrevolution, där kvinnorna dominerar på världens universitet och driver urbaniseringen, vilket skapar ett avstånd till männen längst ner på samhällsstegen.

Detta har gjort männen till de nya "blondinbellorna", konstaterar Ida Ölmedal.

– Mitt instagramflöde består av män som visar upp sin flickvän när hon äter en god middag, och kvinnor som lägger upp bilder på sig själva när de bestiger ett berg, säger hon.

Män utan kärlek?

Att killar romantiserar kärnfamiljen beror på att den tydligare är en statusfråga för dem – rentav en klassmarkör.

– Ganska länge var det så att kvinnor som skaffade hög utbildning och satsade på karriären avstod från att skaffa barn. Därför finns det en bild av en kvinna utan barn, som ändå är framgångsrik. Men i dag är det lågutbildade män som har mindre chans att få barn, säger hon.

Så vad ska männen göra för att inte bli ensamma? Och stämmer verkligen bilden att jämställdheten underminerar äktenskapet – eller är det i själva verket tvärtom? Lyssna på podden i spelaren ovan, så får du veta!


BÖCKER I PODDEN

Emma Leijsne: Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen 

Josefin Olevik: Den befriade familjen


FLER SAMTAL OM MÄN

Horace Engdahl – mansgrisens återkomst

Silicon Valley-mannen styr världen

Kulturmannen är den unga kvinnans musa


"Ekman/Ölmedal" är ett samarbete mellan Expressen Kultur och podcastbolaget Soundtelling. Åsa Secher är producent. Hitta alla avsnitt och prenumerera på podden här!