Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bli framgångsrik som en medieman

Ida Ölmedal och Malin Ekman gör podden "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män".Foto: ÅSA SECHER

Hur gör män? 

I det femte avsnittet av Malin Ekmans och Ida Ölmedals podd "Sex samtal om män" listar de tricks som de härmed ska härma.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

 

PODCAST | EKMAN/ÖLMEDAL. SvD-journalisten Malin Ekman och Expressen Kulturs redaktör Ida Ölmedal har spanat in fyra stilar hos kända mediemän, som uppenbarligen lyckats bra. Nu ska de testa i två veckor.

 

EKMAN/ÖLMEDAL: SEX SAMTAL OM MÄN

Kulturjournalisterna Malin Ekman och Ida Ölmedal benar i manlighet, makt, kultur och kärlek. Podden är ett samarbete mellan Soundtelling och Expressen Kultur och utkommer varannan vecka.

 

1. Kukmätning till frukost

Ida Ölmedal börjar i "Framgångspodden", en annan podd som också handlar om män. Egentligen ska den förstås handla om framgångsrika personer, men programledaren Alexander Pärleros verkar främst intressera sig för det ena könet. Och på tal om kön – den främsta lärdomen av podden är att ingenting är för litet för att bli en kukmätning. På tio sekunder rör man sig från gästen Alex Schulmans frukostvanor och rakt ner i kalsongerna på programledaren. Ida Ölmedal konstaterar att det verkar handla om att göra det bästa av sin avund mot andra framgångsrika män:

– Den skäms inte för sig. Det här kanske är ett sätt att nå framgång, i stället för att vara avundsjuk och försöka sluta tänka på det, har Alexander Pärleros gjort det till sin grej att bjuda in män han är avundsjuk på och bara frossa i deras manlighet. 

 

Jan Helin.Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN

2. Have it all som Jan Helin

SVT:s programchef Jan Helin fick kritik för att bara gräva där han står när han rekryterade till "Morgonstudion" för ett år sedan. När han nu startar mediemagasin har han tagit det hela ett steg längre och grävt fram: sig själv. 

– Det råder brist på kunniga mediekännare i det här landet, konstaterar Malin Ekman syrligt.

– Ingår det inte i din roll, förändra rollen. Acceptera inte ramarna.

 

Alex Schulman och Sigge Eklund.Foto: OLLE SPORRONG

 

3. Hissa genom att dissa

Även i Alex Schulmans och Sigge Eklunds podd "Alex och Sigge" är avunden ett bärande tema. Alex Schulman kan skällla ut Sigge Eklund för hans kändiskåta instagrambilder, och fråga hur det "kan brinna så i huvudet på en person som i övrigt är så sansad". Mycket smart varumärkesbyggande, konstaterar Malin Ekman:

– Det finns något kärleksfullt i att bråka med varandra, säger hon.

– Bland kvinnor finns det en överdriven hejaklackig ton, inte minst på sociala medier. Det finns något förminskande i det.

 

Leif GW Persson i intervju.Foto: Expressen TV

 

4. GW:s bitchface

Ida Ölmedal har dåligt samvete över sitt dåliga pokerface. Häromdagen bad hon till exempel om ursäkt på jobbet för att hon hade ett "resting bitch face". Men: Vad skulle en man göra? Hon går tillbaka och hittar svaret i en av sina egna sämsta intervjuer, då Leif GW Persson var förkyld. 

 

Lyssna på podden i spelaren ovan.