I senaste "En varg söker sin pod" diskuterar Liv och Caroline tjejgänget Foto: EMIL NORDIN/EXPI senaste "En varg söker sin pod" diskuterar Liv och Caroline tjejgänget Foto: EMIL NORDIN/EXP
I senaste "En varg söker sin pod" diskuterar Liv och Caroline tjejgänget Foto: EMIL NORDIN/EXP
Författaren och Expressen-medarbetaren Therese Bohman startade debatten om tjejgänget Foto: THEO ELIAS LUNDGRENFörfattaren och Expressen-medarbetaren Therese Bohman startade debatten om tjejgänget Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Författaren och Expressen-medarbetaren Therese Bohman startade debatten om tjejgänget Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Är tjejgänget överdrivet idealiserat?

Publicerad

I senaste "En varg söker sin pod" diskuterar Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli allt från Simon Skölds 30-årsfirande till Bechdeltestet, men paret går även djupt in i debatten om tjejgäng.

Är tjejgänget överdrivet idealiserat i vår tid? Frågan ställdes av Therese Bohman på Expressen Kultur för några veckor sedan. Texten drog i gång en debatt som centrerats kring tv-serier som "Girls" och "Skam", men också kommit att handla om bredare ideal i vårt samhälle. 

Tjejgänget ett ideal

I nya "En varg söker sin pod" går Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli i polemik med Bohmans text. 

– Vad jag tror Therese Bohman menar i sin krönika är att det är idealiserat med tjejgäng, att det egentligen inte är så mysigt, säger Liv. Att tjejgäng också innebär att man inte får vara med, att det finns konflikter, inre konkurrens och så vidare. Men om man har ett fungerande tjejgäng - då känner man ju inte så. 

– Det är ett bra ideal att sträva efter, tycker Caroline. Det är helt underbart att ha den sortens relationer. Jag tycker att det är något objektivt positivt. 

 

LÄS MER - Therese Bohman: Idealiseringen av tjejgänget är kvävande 

"Går inte att uttrycka i ord"

De försvarar poängen med tjejgäng, och vrider och vänder på fler aspekter av kvinnlig vänskap. 

– Jag kan inte i ord uttrycka hur mycket tjejgäng har betytt för mig, säger Liv.

– Verkligen, säger Caroline. Det som betyder något är att ha någon som tröstar en när man är ledsen. Det är livsnödvändigt. Ett tjejgäng är ju egentligen bara relationer. Men att det består av just tjejer innebär också att man delar erfarenheter som man tillsammans har fått i en patriarkal värld. 

 

Lyssna på avsnittet här! 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag