Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”87 procent av historien har handlat om män”

Lina Thomsgård.
I historieböckerna har kvinnor ofta reducerats till hemmafruar. Foto: FLT-PICA TT NYHETSBYRÅN

I mars invigs Stockholms kvinnohistoriska, ett nytt museum som i stället för en fast punkt ska ”genomsyra hela staden”.

Lina Thomsgård, chef och en av grundarna, gästade Kultur-Expressen för ett samtal inför internationella kvinnodagen på fredag.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. Under hela mars 2019 firas öppnandet av Stockholms kvinnohistoriska, ett ideellt initiativ med ambitionen att samla huvudstadens historiska kompetens och arkiverade föremål för att ge kvinnohistoria en ökad närvaro i allmänbildningen och historiesynen.

Lina Thomsgård, sedan många år en av landets mest profilerade aktörer inom jämställdhetsarbete, är chef och en av initiativtagarna. Inför den 8 mars gästade hon Kultur-Expressen.

Vad fick dig intresserad av kvinnohistoria?

– Det tog ett tag, det är svårt att vara nyfiken och intresserad av något man inte vet finns. Grundskolans historieböcker handlar i dag till 85-87 procent om män och så finns det en liten ruta nånstans som berättar att kvinnor stannade hemma och tog hand om barn. Då förstår man ju inte att det finns spännande skatter att ta del av.

– Först på senare år lärde mig att det finns enorma berättelser, komplexa händelseförlopp där kvinnor har varit avgörande för samhällsutvecklingen. Som inte är en del av allmänbildningen.

Ska genomsyra staden

I stället för en permanent lokal kommer Stockholm kvinnohistoriska att finnas på olika platser, med målet att ”genomsyra hela staden”.

– För mig är det det enda sättet att göra det på. Att vara kostnadseffektiva, flexibla och framför allt se till att kvinnohistorien inte blir en separat fråga, utan en del av allmänbildningen. Det finns fenomenala lokaler som står ofta tomma, det finns överallt kunskap och föremål som kan dammas av och ställas fram – och så uppstår något jättehäftigt.

Vilken har varit din största aha-upplevelse under arbetet?

– Att det överallt finns historier om kvinnor. När du går förbi Grev Turegatan på Östermalm kan du kolla upp mot ett hus där fem kvinnor greps 1942 för ”otukt” – de hade sex med varandra. Den polisrapporten, som finns i Stadsmuseets samling, säger otroligt mycket om den tidens syn på kvinnlig sexualitet och homosexualitet.

Boaormar – som skärp!

– Vi har haft en lång tradition av att synliggöra fram kvinnor som varit föredömen, som haft dygder och ambitioner att vara samhällsförbättrare, och självklart är vi skyldiga att minnas dem och deras insatser. Men jag går också igång på berättelserna som är skaviga och störiga, som får en att bara ... va?

Lina Thomsgård nämner en kommande föreläsning av religionshistorikern Per Faxneld, som kommer att uppmärksamma sambandet mellan feminism och satanism under decennierna runt år 1900.

– Det utlovas ”satanistiska suffragetter, Luciferianska lesbianer”, någon som begått självmord med kokain i sitt champagneglas – och historien om en dekadent markisinna som använde (levande) boaormar som skärp! Det vill man ju veta mer om.

– Den viktigaste lärdomen av historien är att det vi gör just nu inte är något revolutionerande. I alla tider har det funnits folk som har kämpat. Slagits som fan för att kvinnors historia ska bli en del av den större berättelsen.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.