Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Misslyckat försök att krossa glaset i Jerusalem"

Anita Goldmans senaste bok är "Jerusalem & jag".
Foto: MIA CARLSSON / NATUR & KULTUR

I veckans "60 minuter" möter Eric Schüldt Anita Goldman – en av Sveriges främsta författare, som med 15 böcker och en lång karriär som journalist och kolumnist bakom sig fortsätter skildra kvinnors roll i en mansdominerad värld. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST | 60 MINUTER. Just nu är Anita Goldman aktuell med den självbiografiska boken "Jerusalem & jag".

– Jag kom till Jerusalem första gången 1980, berättar Anita Goldman. Hemma i Sverige hade jag haft kontakt med folk på den yttersta vänsterkanten, jag var långt ifrån någon sionist eller judisk nationalist, jag definierade mig inte ens som religiös!

Goldman träffade en man i Israel och beslöt sig för att gifta sig. Men hon ville inte underordna sig de judiska bröllopstraditionerna.

– Det var i februari, i mandelblommornas tid, den enda tid på året då det regnar i Israel ... På ett vanligt judiskt bröllop ska paret stå under en chupa, ett slags bröllopsbaldakin, ett fyrkantigt tygstycke som bärs upp av fyra stänger och förstås ska hållas upp av fyra män, det kan vara vilka som helst. Men jag krävde av rabbinen att det skulle vara hälften, två kvinnor och två män!

FAKTA: 60 minuter

"60 minuter" är en podcast från Expressen Kultur. Journalisten Eric Schüldt möter där Sveriges största kulturpersonligheter i tidlösa samtal om livet och konsten. Under sommaren släpps vecka för vecka den sista säsongen. Totalt kommer Schüldt att ha intervjuat 50 personer. Lyssna på gamla avsnitt här. 

Rabbinen gav med sig och Anita Goldman och hennes tilltänkte make kunde gå vidare med bröllopsplaneringen. Men en annan tradition, att mannen ska avsluta ceremonin med att krossa ett glas med sin högra fot, fick också anpassas efter Goldmans önskemål.

– Man krossar glaset för att påminna om Templets förstörelse. Men det ville jag ju göra! Så jag gick till rabbinen igen, som gav med sig igen, att mannen ska krossa glaset är en tradition, det är inte en lag ... Så stod vi därute i vår trädgård under chupan och insåg att vi hade glömt glaset.

Att säga "Wow" till Skapelsen

En vän fick order att springa in i huset och hämta vilket glas som helst, men kom naturligtvis tillbaka med ett Duralex-glas, som Goldman nu skulle försöka krossa i den regnblöta gräsmattan, med sin högklackade sko ...

– Tänk, för första gången på 2000 år ska en brud försöka krossa ett glas under en vigsel i Jerusalem – och misslyckas. Min man fick krossa det åt mig. Men gift blev jag i alla fall!

Samtalet med Eric Schüldt kretsar kring hur Anita Goldman efter sin första tid i Jerusalem successivt har närmat sig den judiska tron.

– Det finns en sådan rikedom i judendomens berättelser och myter, i det ständigt pågående samtalet kring texter, som ständigt fylls på för varje ny generation.

Även den judiska sabbaten fascinerar Goldman.

– Att under 25 timmar varje vecka, från solnedgången på fredagen, upphöra med allt arbete. Att avbryta mitt i ett mejl och bara stänga av, sluta skapa och i stället säga "Wow" till Skapelsen. Det är som att stiga in i ett tempel. Så har judendomen också överlevt genom all förföljelse, med sabbaten som ett tempel som inte kan förstöras, ett tempel i tiden.


Lyssna på hela avsnittet här.


Lyssna på förra veckans avsnitt, med Marianne Lindberg De Geer.