Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Livet är en transport-sträcka mellan måltider!"

Gert Wingårdh.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR
60 minuter med Eric Schüldt.

I veckans "60 minuter" möter Eric Schüldt arkitekten Gert Wingårdh i ett samtal om modernism, mat och livsglädje.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST | 60 MINUTER. Han är antagligen Sveriges mest kända arkitekt, som fem gånger har vunnit det prestigefyllda Kasper Salin-priset. I Sverige är han kanske mest känd för Victoria Tower i Kista, ritad av hans firma, Wingårdh arkitektkontor. Han är även programledare för tv-programmet "Husdrömmar".

Gert Wingårdh är dessutom en livsnjutare, som inleder mötet med Eric Schüldt med att bjuda på middag i sin eleganta etagevåning i centrala Göteborg.

Av alla personer jag intervjuat för den här serien är du den förste som bjuder mig på middag! säger Eric Schüldt.

– För mig betyder måltiden väldigt mycket, säger Gert Wingårdh. Blir jag tillfrågad om vad livets mening är svarar jag ibland att "livet är en transportsträcka mellan måltider". Mötet mellan människor, där man kan böja sig fram och söka intimitet, eller luta sig bakåt och söka avstånd – måltiden som ett sätt att förena människor!

– Kanske är jag lite frankofil? I Frankrike är maten en del av umgänget på ett naturligt sätt.  Jag har många möte över lunch och middag, dock aldrig frukost. Den moderna trenden att ha frukostmöten lockar inte mig ...

Gert Wingårdh, född 1951 i Skövde, beslöt sig för att bli arkitekt efter en resa till Rom i början av 1970-talet.

– Många hade sagt till mig att jag med mina talanger "borde bli" arkitekt, men jag kände ett starkt motstånd, det gör man ju som ung när många vill få en att välja något. Så kom jag ner till Rom, klev in i Pantheon och såg ett stort och absolut lugnt rum. Mitt i taket det ensamma hålet, där molnen jagar fram över himlen. Och alltihop är intakt, 2000 år gammalt men fortfarande perfekt! Det var då jag kände att arkitektur kanske ändå var något för mig.

Modernismens magi

En stor del av samtalet kretsar kring modernismen i arkitekturen, som Eric Schüldt har svårt att förstå sig på.

Kan du förklara för mig varför till exempel Centre Pompidou i Paris är en vacker byggnad? Rören på utsidan, fula rulltrappor ...

– Den byggdes ju när Paris skulle få en samlad byggnad för modern konst, och valde ett kvarter som man högg ut ur stadsrytmen, ordnade en arkitekttävling och fick in 1000 förslag. Där alla förslag utnyttjar hela tomten. Bara ett enda förslag bygger bara på halva tomten, och sparar hälften obebyggd i stadsväven, en plats som kan tas i anspråk av alla. Bara där skiljer det sig från allt annat.

Till skillnad från många kulturarbetare beskriver sig Gert Wingårdh som nästan alltigenom lycklig.

– Jag är verkligen ingen person med speciellt många trauman eller lidanden ... Jag har inte varit sjuk, har nästan alltid varit omgiven av människor som vill mig väl, jag har yrkesmässig framgång, jag sover gott om nätterna ... 

Det låter ju helt underbart?!

– Långt där borta i något slags töcken väntar döden. Men jag tänker inte så mycket på den.


Lyssna på hela avsnittet här.

Lyssna på förra veckans avsnitt, med Lena Andersson.