Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag tror de 18 kvinnorna talar sanning om Arnault"

Författaren Per Wästberg.
Foto: CAROLINE ANDERSSON / W&W
"60 minuter"
Foto: Expressen

I veckans "60 minuter" möter Eric Schüldt författaren Per Wästberg i ett samtal om kärlek, litteratur och Svenska Akademiens värsta kris någonsin.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST | 60 MINUTER. Han har alltid varit ung. Och kanske var Per Wästberg den yngste någonsin när han endast 15 år gammal debuterade som skönlitterär författare med "Pojke med såpbubblor" år 1949.

Sen dess har det blivit många fler böcker. Per Wästberg har också varit chefredaktör för DN mellan åren 1976 till 1982, var med och grundade svenska Amnesty och var under många år även ordförande för internationella PEN. Dessutom sitter han i Svenska Akademien på stol nr 12.

Eric Schüldts samtal med Wästberg tar upp hans livslånga kärlek till Stockholm och Östermalm, hur han påverkades av de ohyggliga lidanden som drabbade hans judiska släktingar under nazismen, och hans senare erfarenheter av våld och förtryck i Sydamerika och Sydafrika. Intervjun kretsar också kring den ljusa och optimistiska sidan hos Wästberg, inte minst den betydelse som litterär vänskap har haft i hans liv.

– Jag har alltid haft nära vänner bland mycket äldre personer. Bo Bergman, som jag var nära vän med, var född 1869. Många andra – Anders Österling, Tage Aurell – var födda på 1800-talet. Dem måste man på något sätt ha ett ständig inre samtal med.

Per Wästberg berättar även om den stora roll som kärleken och passionen har haft i hans liv – och som återspeglas i hans författarskap.

– Jag har skrivit om kärleken i hela mitt liv. Den har varit dominerande för mig som en styrande känsla, tanken om kärleken finns i alla mina böcker. Jag skriver om den kanske också för att det är svårt att tala om den – utom kanske med den som man är kär i!

Uttalar sig om kulturprofilen

Eric Schüldts samtal med Per Wästberg gjordes i vintras, innan DN:s stora avslöjande om anklagelserna mot den nu åtalade kulturprofilen Jean-Claude Arnault om grova sexuella övergrepp (Arnault nekar till alla anklagelser). Därför har samtalet kompletterats med en färsk inspelning där Wästberg för första gången i svensk media ger en utförligare intervju om vårens splittring av De Aderton i samband med de händelser som sedan november 2017 skakar Akademien (han har tidigare uttalat sig i italienska La Repubblica).

– Det är en tragedi, säger Wästberg. Den stimulans och trivsel jag känt i alla år blev väldigt naggad i kanten av all uppståndelse. Från första början trodde jag på kvinnorna, och sen dess har jag fått många vittnesbörder om minst lika starka och skrämmande övergrepp.

– Samtidigt har Katarina Frostenson förnekat att allt detta skett och kallat det för grovt förtal, men så är det inte alls i mina ögon.

Wästberg poängterar att Akademiens arbete fortsätter som vanligt, och berättar att man under sommaren arbetar med konsulter som ska bistå Akademien med rådgivning kring juridik och organisation.

– Under våren har det kanske inte varit så lätt att hitta livsglädjen, men den har inte försvunnit. Svenska Akademien är inte hela mitt liv, även om den är en väsentlig del av det.

Till skillnad från avhopparna Kjell Espmark, Sara Danius och Peter Englund, som vägrar återkomma till Akademien så länge Horace Engdahl sitter kvar, har Wästberg valt att stanna kvar.

– Jag vill vara aktiv och försöka bidra till att svåra saker ordnas upp. Att tragedier går över i vemodets tillbakablickar.


FOTNOT. Jean-Claude Arnault nekar till alla anklagelser om sexuella övergrepp.


Lyssna på hela avsnittet här.

Lyssna på förra veckans avsnitt, med Gert Wingårdh.