Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Att leva och verka här är lika obehagligt som att bli retad"

Foto: HENRIC LINDSTEN / POLARIS

I veckans "60 minuter" möter Eric Schüldt Lena Andersson – en av landets mest lästa och prisade författare, älskad för sina romaner och i ständig opposition genom sina kolumner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST | 60 MINUTER. I år är Lena Andersson aktuell med romanen "Sveas son" och krönikesamlingen "Verkligheten och resten". Men karriären inleddes med längdskidåkning. Andersson var en framstående åkare.

– Hemligheten i mitt fall var att orka stå ut med att det gjorde ont. Att orka plåga sig. Stå emot smärtan, säger hon.

Eric Schüldt frågar hur hon står ut med smärta i dag.

– Smärtan i mitt yrkesliv handlar om obehaget i att folk kommenterar elakt det man skriver, den skoningslösa offentligheten. Den smärtan letar sig in i en och kan hämma ens skrivande. Att leva och verka i den här miljön är lika obehagligt som att bli retad i skolan, för att man har fel byxor. 


FAKTA: 60 MINUTER

"60 minuter" är en podcast från Expressen Kultur. Journalisten Eric Schüldt möter där Sveriges största kulturpersonligheter i tidlösa samtal om livet och konsten. Under sommaren släpps vecka för vecka den sista säsongen. Totalt kommer Schüldt att ha intervjuat 50 personer. Lyssna på gamla avsnitt här. 


Lena Andersson söker sig ständigt till de mest laddade ämnena.

– Det är meningslöst att bara stämma in i vad alla andra har sagt. Om jag ser en konstig argumentation är det intressant att skriva. Då får det kosta. Jag skulle aldrig skriva för att säga något som är självklart, jag vet inte ens hur jag skulle formulera sådana meningar, säger hon.

I romanerna hittar hon däremot saker som är gemensamma för många människor och blir oerhört älskad för det, medan kolumnerna är oppositionella. 

– Romanerna är mer relativistiska och subjektivistiska, de är inte normativa eller moraliska. Öppet hur man ska tolka dem. I kolumnerna är jag ju mer moralisk.

Vilken roll trivs du bäst i?

– Jag har försökt sluta med kolumner, men jag blir ju så upprörd hela tiden på saker jag hör, säger Andersson.

Lena Andersson talar om det hegemoniska kulturlivet där folk blir utfrysta som inte tänker rätt saker. 

– Konflikten som lett fram till SD och Trump handlar om att människor känner sig förlöjligade och hånade och fel, för att man är vit, man, vanlig, svensk och trist. 

– När man kommer från de övre samhällsskikten har man lättare att känna sympati för dem som har det svårt. Omedvetet eller medvetet ställer man dem mot vanliga medborgare som strävar på. Det Socialdemokraterna lyckades med var att inte ställa de här grupperna mot varandra. 

– Jag känner igen mig i vanligheten. Jag förväntade mig aldrig nåt särskilt av livet. 

Samtalet med Eric Schüldt kretsar också kring idrottens betydelse i folkhemmet, där den var ett bra sätt att göra karriär. De pratar också om en åsikt som Lena Andersson framförde i det populära radioprogrammet "Allvarligt talat": att det inte går att förbereda sig för döden. 

– Vi ska inte ta bort det filosofiska, det ska vi odla mer. Men jag tror verkligen inte att det hjälper att förbereda sig på döden. 

De gamla filosoferna hade symposium där de träffades. Hade det inte blivit bättre om folk hade träffats för att diskutera?

– Verkligen! Vi träffas alldeles för lite. Då kan man skippa de retoriska finterna. Platon och Sokrates var emot det skrivna ordet av de skälen. Det blir bara missförstånd. Fast jag gillar skriftspråket. Jag är glad att Platon skrev, trots allt. 


Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Lyssna på förra veckans avsnitt, med Anita Goldman.