Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Philip Warkander

Mode är design – inte konst

Joel Prehn Andersson, 2017 Gathered Volume.
Foto: JAN BERG
Foto: JAN BERG
Florian Meier, 2017 Beau Platt.
Foto: JAN BERG

På Kulturhuset i Stockholm kan man just nu se kläder som utmanar kroppen. 

Philip Warkander tittar på 13 nya looks från Borås Textilhögskola.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | MODE. Är mode konst? Det korta svaret är nej, mode är design. Design är en lösning på ett problem, medan konst har en mer mångtydig och komplex definition. Modernisten Dieter Rams menade att ”design ska inte dominera ting, ska inte dominera människor. Design ska hjälpa människor, det är dess uppgift.” De senaste decennierna har Rams stränga definition ifrågasatts, och i dag är uppdelningen mellan konst och design mer diffus.

Mode utgår från kroppen i sin utformning. Dess design svarar på fysiska former och behov, men använder sig samtidigt av konstnärliga uttryck. Mode är också en industri, underställd kommersiella krav. 

Utan kunder i åtanke

Borås Textilhögskola är enda högskolan i Sverige som erbjuder modedesignutbildning på både kandidat- och masternivå. Utställningen på Kulturhuset rymmer 13 looks och är en blandning av kandidat- och masterprojekt från vårterminen 2017. Mannekängerna är uppställda mellan två rader av stolar, som är ömsom vända mot mannekängerna, ömsom bort från dem. Scenografin påminner om en modevisning, men med en bångstyrig publik som delvis tittar bort från de plagg som visas. 

Den gemensamma nämnaren bland utställarna är att de på olika sätt utmanar plaggens relation till kroppen. Från Florian Meiers Comme des Garçons-inspirerade ”Beau Platt”, där tredimensionella plagg framträder som tvådimensionella, till Irma Skjöth Hedlunds ”Born on the beach”, där en bikini framträder genom olika färgkombinationer av rosa paljetter i en aftonklänning, undersöks gränserna för vad ett plagg kan vara. 

Typiskt samtida

Frågor om god smak och funktionell design är långt borta. Istället tangerar utställningen på typiskt samtida manér ämnen som kroppens gränser, könsnormer och artificiella tolkningar av naturens uttryck.  En ingång till mer existentiella ämnen – inte olikt konst.


Mode

Mode i fem akter 

Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Borås Textilhögskola

Till 31 december


Av Philip Warkander 

Philip Warkander är konstkritiker på Expressens kultursida.